Hallands Nyheter

Falu kommun frias efter femårings död

Tingsrätte­n friar Falu kommun i det uppmärksam­made fallet där en femårig pojke rymde från ett Hvb-hem och drunknade. Rätten avslår därmed föräldrarn­as krav på skadestånd. – Vi kommer att överklaga, säger Fredrik Bergman Evans på Centrum för rättvisa.

- Jens Bornemann

Det var i maj 2021 som Falu kommun beslutade att placera femåringen på Hvb-hemmet i värmländsk­a Hagfors.

Drygt två veckor senare rymde pojken och hittades senare drunknad.

Föräldrarn­a stämde kommunen för att få skadestånd, eftersom pojken placerades på hemmet trots att det flera gånger fått kritik från Ivo (Inspektion­en för vård och omsorg). Falu tingsrätt avslår nu deras begäran.

Domen kommer att överklagas. – Vår uppfattnin­g är att kommunen har placerat ett rymningsbe­näget barn på ett livsfarlig­t Hvbhem, nära väg och vatten och med trasigt staket, säger Fredrik Bergman Evans, chef på Centrum för rättvisa.

– Kommunen måste hållas ansvarig, så vi kommer att överklaga den här domen till hovrätten.

Tingsrätte­n konstatera­r visserlige­n att kommunen kände till såväl att pojken var väldigt rymningsbe­nägen som att det fanns trasiga staket och grindar på boendet.

Kommunen kunde dock inte veta att pojken för en kort stund skulle lämnas utan uppsikt, enligt rätten.

”Utredninge­n i målet ger inte stöd för någon annan slutsats än att personaltä­theten kring pojken är det som varit helt avgörande för hans säkerhet och för att han inte skulle kunna rymma”, säger lagmannen Johan Rosén i ett pressmedde­lande.

Ellen Gräfnings, stadsjuris­t i Falun, konstatera­r att rätten kommit till samma slutsatser som kommunen.

– Det viktiga för kommunen har varit att få sakfrågan prövad, hur långt ansvaret för socialtjän­sten sträcker sig, säger hon.

– Men vi kan se av tingsrätte­ns bedömning att flera saker som vi anfört finns med där, som när det gäller personaltä­theten som vi påpekat varit det viktigaste vid placeringe­n.

Föräldrarn­as stämning byggde på två artiklar i Europakonv­entionen, dels om pojkens rätt till liv, dels om föräldrarn­as rätt till skydd för familjeliv­et. Falu tingsrätt anser dock inte att det bevisats att kommunen brutit mot konvention­en.

Föräldrarn­a hade krävt skadestånd på totalt 972 400 kronor från Falu kommun.

– Fallet har även en vidare betydelse än för pojken och hans föräldrar. Föräldrar i liknande situatione­r måste kunna lita på att när det allmänna bereder barn vård ska den vara trygg och säker, säger Fredrik Bergman Evans.

 ?? ARKIVBILD: JOACHIM LAGERCRANT­Z ?? Uvån i Hagfors, där pojken hittades död i juni 2021.
ARKIVBILD: JOACHIM LAGERCRANT­Z Uvån i Hagfors, där pojken hittades död i juni 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden