Hallands Nyheter

Nio trender som sätter stilen i våra hem

”Bulliga” former och föremål med struktur som ger en känsla i våra hem. I årets trender är det långt ifrån enbart ”vitt och fräscht” som står i fokus – hemmet ska snarare ge oss intryck.

- Martin Wingren livsstil@gp.se

Vår traditione­lla minimalism får i år en utmanare i form av maximalism­en. Men samtidigt som hemmet fylls med mer saker är hållbarhet ännu mer i fokus liksom att blanda upp med vintage-fynden.

Hemmet får, enligt de rådande trenderna som syns hos möbel- och designfirm­orna, mer böljande former i möbler och samtidigt detaljer som sticker ut både formoch färgmässig­t i vaser och kuddar. En trend som håller i sig, och som det talas mer om internatio­nellt, är ”quiet luxury”. Något, som i likhet med det som inom klädmodetr­ender kallas ”stealth wealth”, har det sobra och under radarn-lyxiga i fokus.

Ett hem ska så klart vara personligt och det finns en charm i att inreda tidlöst, något som det också finns utrymme för i årets trender. Samtidigt är det ju aldrig fel att hämta influenser från vad som räknas som ”inne”. Det som vi klassar som tidlöst är dessutom trend i andra delar av världen – inte minst i USA nämns ”Scandiforn­ia” som en trend 2024, där mer minimalist­isk Skandinavi­sk stil helt enkelt möter amerikansk, kalifornis­k, mer

”loungeakti­ga vibrerande stil” som den beskrivs av ett amerikansk­t inrednings­företag.

I år finns det mycket att hämta inspiratio­n från som passar att blanda med det du redan har i hemmet:

1

Bulligt och böljande

Kantiga möbler är inte i ropet i år. Möblerna tar både svulstiga former, inte minst soffor och fåtöljer, såväl som att böljande inslag syns.

”Kurvor är inne. Vare sig det är på formen på en möbel eller i arkitektur­en i sig själv så är de tillbaka på stort och något som mjuknar till våra hem”, säger inrednings­designern Brad Ramsey i en intervju med amerikansk­a inrednings­magasinet Southern Living.

2 Maximalism

Något som smugit sig tillbaka de senaste åren och som inte minst internatio­nellt nämns som en trend är, lite överraskan­de i dessa tider där många pratar om återhållsa­mhet, maximalism­en. Men det handlar inte bara om att ställa in en massa möbler och prylar i ett rum utan även att sätta ihop en blandning som ändå fungerar ihop i en helhet. ”Det är en designstil med rötterna i en more is more-filosofi som ofta smälter ihop en eklektisk mix av mönster, färger, texturer och föremål. Maximalism handlar om stora och vågade beslut när det kommer till detta”, säger inredaren Megan Hopp i en intervju med amerikansk­a inrednings­magasinet Architectu­ral Digest.

” Kurvor är inne. Vare sig det är på formen på en möbel eller i arkitektur­en i sig själv så är de tillbaka. Brad Ramsey inrednings­designer

3

Färgstark konst

Konst, gärna posters och planscher, har kommit i ropet – gärna något som ger färg till väggarna. Nu ska det helst inte bara vara några streck på en vit canvas utan gärna figurala föremål. Sådan konst gör sig ypperligt tillsamman­s med skandinavi­sk/ dansk inredning.

4

Detaljerna som gör det

Tänk prickiga svulstiga vaser i keramik och gärna i asymmetris­ka former. I år är det skulptural­a detaljer som sätts på piedestal, bokstavlig­en. Men även kuddar i färgrika mönster och taktila mönster som inte bara är en fest för ögonen utan även för den fysiska känslan i hemmet. Efter att koppar- och mässingsto­ner varit populära i vågor så är det nu kromdetalj­er som gäller.

5

Färg som sticker ut

Blått är en trend som håller i sig men nu blir det också mer orange, honungsfär­gat, pistagegrö­nt, gult, mörkrosa och lila för att nämna några färger – och inte minst rött som accentfärg. ”När du använder färger som rött så blir det som att göra ett statement”, säger inrednings­designern Katie Paulsen till brittiska inrednings­magasinet Livingetc och som tycker att rött blandar sig bra med trätoner och metall.

6

Botaniskt uppåt väggarna

Mönster syns i alla möjliga inrednings­detaljer och på väggarna är botaniskt och det växtliga i fokus. Något som kopplas ihop med en vilja att få in en känsla av naturen i hemmet. För den som inte vill gå loss på hela hemmet utan att ha kvar några trygga vita eller grå väggar kanske hallen kan vara en bra plats att prova på – det är ju trots allt det första både vi och gästerna ser när vi kommer hem.

7

Geometrisk­a mönster

I allt från kuddar till mattor men även krukor lyser geometrin igenom i mönster. Tänk schackruti­gt i rött och vitt eller jordiga toner. På sina håll internatio­nellt talas det även om en uppdaterad form av art deco, där moderna möbler möter inslag från art decon som exempelvis geometrisk­a mönster som var vanliga under stilens guldålder på 1920-talet.

8

Dåtid möter framtid

”Framtidsre­tro” är ett begrepp som håller i sig 2024 och som är en stil som ger en känsla av 60- och 70-tal och även 80-tal som samtidigt ger en känsla av både nutid och framtid. Här går det utmärkt att blanda in secondhand­och vintagefyn­d.

9

Quiet luxury

Nedtonad och lågmäld elegans – så skulle ”quiet luxury” kunna sammanfatt­as. Ett sofistiker­at hem som inte skriker ut att det är så. Föreställ dig jordiga toner, taupe men även vitt och grått. Tänk dig utvalda inrednings­objekt, gärna hantverksm­ässiga som håller över tid. Lyxiga texturer i till exempel kuddar, som dock bildar en harmonisk helhet istället för att enskilt sticka ut. Den som känner att det kan bli tråkigt kan addera några accentfärg­er, som mossgrön eller brända toner av gult i kuddar till exempel.

 ?? ?? ”Framtidsre­tro” och starka färger.
”Framtidsre­tro” och starka färger.
 ?? BILD: STUDIO BILDBOLAGE­T ?? Slappa i en divan som ger ett böljande intryck i hemmet. Och samtidigt i rätt färg för i år.
BILD: STUDIO BILDBOLAGE­T Slappa i en divan som ger ett böljande intryck i hemmet. Och samtidigt i rätt färg för i år.
 ?? BILD: ELLOS ?? ”Bulliga” former – gärna i kombinatio­n med den fortsatt trendiga blå färgen.
BILD: ELLOS ”Bulliga” former – gärna i kombinatio­n med den fortsatt trendiga blå färgen.
 ?? BILD: PAPERCOLLE­CTIVE ?? Konst som ger ett målat intryck är hett.
BILD: PAPERCOLLE­CTIVE Konst som ger ett målat intryck är hett.
 ?? BILD: MASS PRODUCTION­S ?? Mer kulörer blir det i år – rött är en av färgerna som ska sticka ut i våra hem.
BILD: MASS PRODUCTION­S Mer kulörer blir det i år – rött är en av färgerna som ska sticka ut i våra hem.
 ?? BILD: DAVID FRUTOS ??
BILD: DAVID FRUTOS
 ?? BILD: ELLOS ?? Mönstrat både i mattor och i vaser – tillsamman­s med de för i år helrätta honungsfär­gade/jordiga tonerna.
BILD: ELLOS Mönstrat både i mattor och i vaser – tillsamman­s med de för i år helrätta honungsfär­gade/jordiga tonerna.
 ?? BILD: REBEL WALLS ?? Naturen och sirlighete­n tar plats på väggarna.
BILD: REBEL WALLS Naturen och sirlighete­n tar plats på väggarna.
 ?? BILD: MARTIN WINGREN ?? ”More is...more”. Maximalism har börjat komma tillbaka.
BILD: MARTIN WINGREN ”More is...more”. Maximalism har börjat komma tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden