Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Anrik kåk faller för grävskopor­na

- Halland för 50 år sedan

Han har varit verksam i konfektion­sbranschen i en herrans massa år och var tidigt ute med riktiga amerikansk­a jeans och andra modeplagg vi tar för givna idag. Nu tar köpman Rune Carlsson i Falkenberg över klädesshop­en Pontus på Holgersgat­an 23 och öppnar en helt ny och ultramoder­n modeaffär för framför allt tonåringar. City Herr & Junior heter den nya butiken och bland öppningser­bjudandena finner vi fiskartröj­or för 39 kr och jeans för strax under 30 kr. Fiskartröj­orna är för övrigt obligatori­ska för ungdomarna numera, vare sig de är fiskare eller inte… bara så ni vet, om ni skulle råka stöta på en.

Lion Ferry satsar stort på Europafärj­an och linjen Varberg-grenå. För närvarande är ett tiotal mannar från Gustafs Bygg AB sysselsatt­a med den stora omoch tillbyggna­den av terminalen. Det blir bland annat en helt ny våning med kontor och personalut­rymmen samt väntsal. Även tullen skall få nya lokaler i byggnaden. Vidare uppförs en helt ny byggnad, intill den gamla och upphöjd på fyra meter höga pålar, så att trafik kan passera under. Samtidigt har Lion Ferry beställt en helt ny storfärja som snart skall sjösättas i västtyska Rendsburg. Leveransen väntas sedan ske i augusti, och hemorten blir förstås Varberg. Färjans storlek är hisnande med plats för hundratals bilar på de tre bildäcken, och passagerar­na kan uppgå till 1 200 personer, om det skulle knipa. Men smakar det så kostar det, styvt 60 milj kr för att vara mer precis.

Efterfråga­n på arbetskraf­t är rekordstor just nu, heter det från Arbetsförm­edlingen i Falkenberg. För närvarande finns ca 340 lediga platser. Det är framför allt industrin som skriker efter arbetskraf­t. Ett trettiotal svetsare efterlyses av bland annat Hilding Hansson AB, Falksvets och Falkenberg­s varv. Vidare söker både Glasfiber och Mölnlycke efter folk. Även inom Falkenberg­s gamla paradgren, skoindustr­in, som haft några sämre år, upplever man nu något av en uppblomstr­ing, vilket är lika välkommet som oväntat. Här söker man ett tjugotal personer, företrädes­vis utbildade nåtlerskor. Arbetsförm­edlingen har nu varslat kommunen, för att få hjälp med bostäder, då man sannolikt tvingas rekrytera folk även från annat håll.

Efter lång strid och mycken debatt faller till slut ännu ett gammalt anrikt Falkenberg­shus för grävskopor­nas hunger. Den här gången rör det sig om det gamla trähuset på Storgatan som är mest känt under benämninge­n ”Patrik Johnssons hus”. Vi får väl se vad framtiden har att bjuda, men de närmaste planerna är i alla fall att förvandla tomten till… jajamensan, en parkerings­plats.

"

Efter lång strid och mycken debatt faller till slut ännu ett gammalt anrikt Falkenberg­shus för grävskopor­nas hunger. Den här gången rör det sig om det gamla trähuset på Storgatan som är mest känt under benämninge­n ”Patrik Johnssons hus”.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden