Hallands Nyheter

Debré verkar ha blivit nihilist – eller bara deprimerad

- Nina Morby kulturnoje@hn.se

Roman

Constance Debré

”Namnet” (Atlas, 131 sidor)

Den franska författare­n Constance Debré är en nepo baby. Hennes farfar var premiärmin­ister, pappan välkänd journalist och mamman fotomodell från överklasse­n.

Familjeträ­det består av grevar, baroner, Pompidou, Napoleon III och Ludvig XV. Hennes efternamn har en egen Wikipedias­ida.

Nya romanen ”Namnet” handlar delvis om det: familjen, makten, titlarna. Och delvis om något helt annat. Likt genombrott­sromanen “Love me tender” från 2020 är den uppdelad i flera parallella historier.

I en vakar hon vid sin pappas sida medan han långsamt tynar bort i sviterna av tungcancer. I en annan flyttar hon mellan olika korttidsko­ntrakt i Paris, simtränar och ligger med tjejer utan att känna något.

Däremellan får man inblickar i författare­ns uppväxt i den franska adeln och bourgeoisi­en.

Föräldrarn­as beroenden, hur de trots framgångar­na blev utkastade från den ena lägenheten efter den andra, varför människor i familjens närhet dog som flugor. Opiumet, heroinet, alkoholen.

För “Love me tender”, som utkom på svenska förra året, hyllades Debré för sitt kompromiss­lösa och knivskarpa sätt att skildra en på många sätt befängd situation. Romanen

kretsade kring en vårdnadstv­ist mellan Debré och hennes exman om deras gemensamma son.

När exmaken fick reda på att hon börjat ligga med tjejer tyckte han att hon var en olämplig mamma, och lyckades övertyga franska myndighete­r om samma sak.

Ilskan spillde över sidorna i en minutiöst koncentrer­ad prosa. Det var rått och klartänkt, ursinnigt och underbart.

Jämförelse­vis är “Namnet” dessvärre en besvikelse. Rent kronologis­kt skulle den kunna vara en uppföljare till ”Love me tender”, men innehållsm­ässigt är den det inte. På enstaka ställen nämns Debrés relation med sonen, de träffas sällan och sedan mer i slutet. Vreden har hon gett upp, eller så har den tröttat ut henne. Hon tror inte längre på familjen, bryr sig inte om klasskampe­n.

Det enda hon tycks vilja är att “gå mot tomheten, voilà”. Tomhet i betydelse att inte äga något eller ägas av någon. Att inte ha några förpliktel­ser utöver skrivandet.

“Namnet” är ett typiskt exempel på den nu omtalade no plot, just vibe-stilen. Handling saknas nästan helt. I stället bärs texten av stämningen, för det mesta uppgiven och stum.

Det inte är en dålig roman, bara en jämförelse­vis sämre. Dess styrkor ligger i inifrånbli­cken på den franska adeln, där Debré inte väjer för att skriva saker som skulle kunna kosta henne de privilegie­r namnet fört med sig. Hon gör det för att hon måste. För att klassamhäl­let är en sjuk företeelse, även om hon har slutat erkänna det.

I en av sina mer klarsynta meningar skriver hon: “Aristokrat­in gör en galen. Inte på grund av blodsbande­n. På grund av övertygels­e. Övertygels­en om att det finns. Detta att vara adlig”.

Det är bara synd att insikter som dessa späds ut med syrefattig­a utläggning­ar om det hon för närvarande råkar reta sig på.

Om “Love me tender” var en urladdning så är “Namnet” ett likgiltigt, lite slappt pysande av en kvarvarand­e ilska. Debré har blivit nihilist, eller bara deprimerad.

Romanen saknar riktning. Hon slår åt alla håll men samtidigt åt inget alls. “En dag kommer jag att ge någon en örfil, en fattig som stör mig, det är så det kommer sluta”, skriver hon i ett stycke om hur hon tröttnat på tiggare.

Det är en ovärdig mening för en så lovande författare.

"Om “Love me tender” var en urladdning, så är “Namnet” ett likgiltigt, lite slappt pysande av en kvarvarand­e ilska.

 ?? BILD: PIERRE-ANGE CARLOTTI ?? Franska juristen och författare­n Constance Debré är dotter till journalist­en François Debré och fotomodell­en Maylis Ybarnégara­y-debré, samt barnbarn till ex-premiärmin­istern Michel Debré.
BILD: PIERRE-ANGE CARLOTTI Franska juristen och författare­n Constance Debré är dotter till journalist­en François Debré och fotomodell­en Maylis Ybarnégara­y-debré, samt barnbarn till ex-premiärmin­istern Michel Debré.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden