Hallands Nyheter

Godaste ölen till osten

Vilket öl smakar bäst till osten? För att få veta det köpte jag många olika ostar och ett antal öl i åtta stilar. Det var bara att hugga in! Betygen gäller ölen och osten i kombinatio­n.

- Robert Lagerström är ölskribent och recenserar regelbunde­t öl i tidningen.

Ten Fidy (11459)

Ost: Gammelknas

Imperial stout, Oskar Blues, USA 52:90 kr, 35,5 cl, 10,5 %

10/10

Mitt i prick! Denna fylliga och ganska kärva imperial stout passade perfekt till Gammelknas, en krispig och långlagrad nytolkning av klassiska Havarti. Ostens sälta skar genom alkoholen och nyanserade ölets smaker av kakao, kaffe, plommon, russin, soja och pumpernick­el. Hela paletten blev bredare med ännu mer välbalanse­rade smaker.

Maredsous Tripel (82806)

Ost: Munster marikel

Tripel, Duvel Moortgat, Belgien 36:90 kr, 33 cl, 10 %

8/10

Liksom hazy-ipa är tripel inte mitt förstaval till ost. Därför ville jag prova! Valet föll på tre olika tripplar och två Munster, smakrika mjuka kittostar från Alsace. Till den söta och kraftfulla Maredsous passade Munster marikel alldeles utmärkt, den mjukade upp malten och tillförde goda smaker av karamell, hö samt en viss pepprighet.

Apex NE Mosaic & Simcoe (33867)

Ost: Beemster Royaal Grand Cru

Apex NE Mosaic & Simcoe (33867) Hazy-ipa, Apex, Sverige

50:90 kr, 44 cl, 6,5 %

6/10

Juicig och grumlig ipa brukar knappast förknippas med ost. Så varför inte testa? Tyvärr fungerade inte de utvalda sorterna, Samsö och Vacherouss­e d’argental. Men när den kolasöta Beemster Royaal parades ihop med ölet blev det klart godkänt. Drycken kändes fylligare samtidigt som tonerna av citrus och mogna tropiska frukter förstärkte­s.

Long Boil Barley Wine, 2022 (39916)

Det är inte mycket som slår kombinatio­nen barley wine och vällagrad stilton. Men det måste vara rätt öl. Medan Baronen och Närke Korn-vins ale inte stod upp mot den kaxiga osten klarade Long Boil det med bravur. Sältan tog tag i ölets söta toner, skapade en härligt fyllig knäckighet och gav smaker som aldrig ville ta slut. Oj, så gott!

3 Fonteinen Oude Geuze (1622)

Ost: Brillat savarin

Geuze, 3 Fonteinen, Belgien

79 kr, 37,5 cl, 6 %

8/10

Drottning Silvias favorit! Det lär franska Brillat savarin vara, en fet krämig ost av komjölk och grädde. Och även här blev den en vinnare, över utmanaren Estelle. Tillsamman­s med 3 Fonteinens geuze lyfte smakerna: ölet kändes lenare med en mjukare syra samt mer utmejslade stalliga toner. Däremot fungerade Oud Beersels geuze sämre.

Carnegie Porter (1497)

Ost: Beemster Royaal Grand Cru Porter, Carlsberg, Sverige 20:30 kr, 33 cl, 5,5 %

7/10

Ibland går det inte som man har tänkt sig. Ingen av de valda ostarna, Mimolette Beffroi och Seriously Strong Cheddar, passade med portersort­erna från Guinness, Beersmiths eller Carlsberg. Tur då att jokern Beemster Royaal fanns. Med den blev Carnegie mjukare och maltigare med chokladton­er, nötiga inslag samt fruktiga estrar från jästen.

Seattle Pale Ale (13096)

Ost: Dolomit

Amerikansk pale ale, Poppels, Sverige 27:30 kr, 33 cl, 5,4 %

8/10

En amerikansk pale ale är ofta fruktig, humlig och karamellig med en viss beska. Så vilken ost passar? En vällagrad herrgård funkade fint och fick ölet att mjukna, men den nötiga och kryddiga italienska Dolomit var bättre upp. Med den blev ölet mjukare och knäckigare, medan en syrlighet fungerade som en brygga mellan humle och malt.

Tank 7 (82853)

Ost: Vacherouss­e d’argental Saison, Boulevard, USA 34:90 kr, 33 cl, 8,5 %

8/10

Inte heller i det här fallet gifte sig de tänkta ostarna med någon av de tre ölen. Visst funkade en fårost från Baskien hyfsat med Stockholm Brewings Saison d’ètre, men bättre upp var Tank 7 till franska Vacherouss­e d’argental, som tvättats med saltvatten. Kombon gav en mjuk och gräddig känsla samt smaker av päron, druvor och mineraler.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden