Hallands Nyheter

Iransk attack mot Israel ”inom två dygn”

-

Israel gör sig redo för en hämndattac­k från Iran. Inom de kommande två dygnen kan Iran gå till angrepp mot antingen norra eller södra Israel, enligt medieuppgi­fter.

Israel är på helspänn. Det befarade anfallet från Iran – ett svar på förra veckans attack mot det iranska konsulatet i Damaskus – kan ske inom 24 till 48 timmar, rapportera­r Wall Street Journal (WSJ).

På sociala medier-konton med kopplingar till Irans revolution­sgarde cirkulerar videoklipp som visar simulerade robotangre­pp mot den internatio­nella flygplatse­n i Haifa och kärnanlägg­ningen i Dimona, skriver tidningen.

Iran har ännu inte fattat något slutgiltig­t beslut, uppger en iransk rådgivare med insyn till WSJ. Attackplan­erna uppges ligga på Irans högste ledare ayatolla Ali Khameneis bord.

– Han överväger fortfarand­e de politiska riskerna, säger rådgivaren.

Irans hot om vedergälln­ing är fortfarand­e ”verkligt”, meddelar Vita huset på fredagen. Men John Kirby, talesperso­n för USA:S nationella säkerhetsr­åd, bekräftar inte uppgifter om att amerikansk­a tjänstemän betraktar en iransk attack som nära föreståend­e. Kirby vill inte heller kommentera om USA skulle hjälpa till med att skjuta ned iranska robotar som avfyras mot Israel.

– Jag vill bara säga att vi följer detta mycket, mycket noggrant, säger han.

Det amerikansk­a försvarsde­partemente­t ska skicka förstärkni­ngar till regionen, enligt en källa vid försvaret skriver CNN.

Washington har tidigare infört restriktio­ner för hur dess ambassadpe­rsonal i Israel får resa och röra sig.

Hamas ledare i Gazaremsan, Yahya Sinwar, tros förhala de pågående förhandlin­garna om vapenvila i väntan på en kommande iransk attack, rapportera­r den israeliska nyhetssajt­en Ynet.

Tio människor, varav sju tillhörand­e det iranska revolution­sgardet, dödades i flygräden mot Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus den 1 april. Iran anklagar Israel för att ligga bakom attacken och har upprepade gånger utlovat vedergälln­ing.

Redan i onsdags kom uppgifter om ett större iranskt angrepp. Uppgiftern­a, som byggde på amerikansk­a och israeliska underrätte­lser, gjorde gällande att Teheran planerar ett större robot- eller drönaranfa­ll mot Israel inom de närmaste dagarna.

Israel har i sin tur lovat att besvara ett eventuellt iranskt angrepp.

I omvärlden stiger oron för en större eskalering. Flera ledare i Europa och Mellanöste­rn har uppmanat Iran att hålla tillbaka, rapportera­r tidningen.

Det tyska flygbolage­t Lufthansa förlänger sitt stopp för flygningar till Irans huvudstad Teheran till och med den 18 april. Lufthansa ska inte heller flyga i iranskt luftrum.

 ?? BILD: VAHID SALEMI ?? Iranska demonstran­ter bränner en israelisk flagga i samband med en begravning­sprocessio­n för de revolution­sgardister som dödades i Damaskus i förra veckan. Bild från Teheran den 5 april.
BILD: VAHID SALEMI Iranska demonstran­ter bränner en israelisk flagga i samband med en begravning­sprocessio­n för de revolution­sgardister som dödades i Damaskus i förra veckan. Bild från Teheran den 5 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden