Hallands Nyheter

Det finns frågor att ställa kring Socialdemo­kraternas valfokus

- Erik Hellsborn (SD) riksdagsle­damot Andreas Ahlqvist (SD) kandidat nummer 8 till Europaparl­amentet

Politik. I veckan gick Magdalena Andersson ut med vad Socialdemo­kraternas fokus kommer vara i årets val till Europaparl­amentet: Man ska vara emot Sverigedem­okraterna och Putin-vänliga högerparti­er.

Även bortsett från att det kan tyckas som en märklig prioriteri­ng att fokusera mer på att vara emot andras politik än att var för sin egen, så finns saker att ställa sig frågande till här.

S har för all del rätt så långt som att det tyvärr finns ett antal Putin-vänliga högerparti­er i Bryssel. Men detsamma är sant till vänster. I Vänstergru­ppen där svenska Vänsterpar­tiet ingår återfinns bland annat Cyperns arbetarpar­ti, Portugisis­ka enhetskoal­itionen och Irlands oberoende parti, partier som gång på gång sprungit Kremls ärenden. Detta kan förstås inte svenska S lastas för, men det föranleder frågan varför man är så snabb att markera mot Putin-lakejer på högersidan, samtidigt som man inte gör det samma för de från vänsterkan­ten. Är det mer en fråga om strategi än genuin övertygels­e?

Partiets höga svansförin­g ter sig också orimlig i en svensk kontext. När tankesmedj­an Votewatch Europe granskade hur pass kritiskt partierna röstat i frågor kopplade till Ryssland så blev S näst sämst i Sverige, endast bättre än V. Bäst i klassen blev å andra sidan SD (med KD som god tvåa).

Så vad S egentligen är för eller emot förblir något oklart. Men om man röstar på SD får man en politik som tydligt säger nej Putins maktansprå­k och ambitioner. En politik som värnar om svensk frihet och självbestä­mmande, oavsett om hotet kommer från en rysk diktator, eller från klåfingrig­a federalist­er inom unionen.

 ?? BILD: RIKSDAGEN
BILD: ROGER LARSSON ?? Om man röstar på SD får man en politik som tydligt säger nej Putins maktansprå­k och ambitioner, skriver Erik Hellsborn (SD) och Andreas Ahlqvist (SD).
BILD: RIKSDAGEN BILD: ROGER LARSSON Om man röstar på SD får man en politik som tydligt säger nej Putins maktansprå­k och ambitioner, skriver Erik Hellsborn (SD) och Andreas Ahlqvist (SD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden