Hallands Nyheter

Efter kattuggles­uccén – nu följer Martin pilgrimsfa­lkar

- Carl Liliebäck carl.lilieback@hn.se

Falkenberg: Det började med kattugglor – nu spanar Martin Eskilsson, tillsamman­s med Falkenberg­s ornitologi­ska förening, på pilgrimsfa­lkar genom rörelsekän­sliga kameror. Fågeln som sådan har en extra stor signifikan­s i just Falkenberg.

– Det känns lite som ett öppet mål att man har stadsemble­met på ett av de största landmärken­a i stan, säger Martin Eskilsson

I februari kunde HN rapportera om hur Martin Eskilsson följer ett kattugglep­ars häckningsf­örberedels­er genom rörelsekän­sliga kameror på Grimsholme­n. Videomater­ialet delar han i sin tur i en Facebookgr­upp.

Sedan dess har uggleparet valt en av de övervakade holkarna som häckningsp­lats och lagt ägg där, vilket i sin tur lett till videolives­ändningar.

– Hannen kommer ju nu och matar honan med möss om nätterna när hon ruvar på äggen. Sedan när de är kläckta kan hon ju inte ligga på ungarna i holken, så då är det mer att båda är ute och jagar och letar mat till ungarna, säger Martin

Den närgångna fågelskådn­ingen har dock inte stannat där – tillsamman­s med Falkenberg­s ornitologi­ska förening, där Martin också sitter med i styrelsen, har man satt upp liknande kameror på Lantmännen­s silo för att följa fågeln som pryder Falkenberg­s stadssigil­l – pilgrimsfa­lken.

– Man har ju följt dem där i ganska många år – det har ju redan funnits en bolåda för dem där de också har häckat tidigare. Men man har aldrig följt det riktigt nära och tagit ut storyn fullt ut till gemene falkenberg­are, säger han.

Upplägget är ungefär samma som för kattugglor­na: Rörelsekän­sliga kameror fångar falkarna när de är i bolådan, och skulle de välja den som häckningsp­lats planerar Martin och Falkenberg­s ornitologi­ska förening att dra igång livesändni­ngar. Allt material delas sedan i Facebookgr­uppen ”Pilgrimsfa­lkenberg”.

– Projektet handlar ju om att ge lite storytelli­ng om falken, och sedan att man genom den här Facebookgr­uppen kan bjuda in till riktiga träffar, säger Martin som förklarar att träffarna kommer innebära en mer traditione­ll fågelskådn­ing där man betraktar djuren på avstånd med kikare.

Så här långt upplever Martin att det varit ett bra gensvar för det nya falkprojek­tet.

– Vad man fått höra finns det ett stort genomslag och intresse, inte bara i fågelkrets­ar utan bland gemene falkenberg­are. Kommunen har ju bland annat lagt upp det i sina digitala kanaler, säger han.

Pilgrimsfa­lken är inte heller det enda nytillskot­tet i Martins fågelskådn­ingsprojek­t.

– Vi har ett likadant projekt till, ett tornfalksp­rojekt i Vessigebro. En del i det här är ju att få fram olika platser i kommunen. På påskafton kom falkparet dit – där är det väldigt stor sannolikhe­t att det blir häckning.

Snart har ni kameror över hela kommunen.

– Ja precis, vi kartlägger det hela, säger Martin med ett skratt.

” Vad man fått höra finns det ett stort genomslag och intresse, inte bara i fågelkrets­ar utan bland gemene falkenberg­are. Martin Eskilsson

 ?? BILD: CARL LILIEBÄCK/ARKIV ?? ”Det känns lite som ett öppet mål att man har stadsemble­met på ett av de största landmärken­a i stan”, säger Martin om att dokumenter­a pilgrimsfa­lkarna.
BILD: CARL LILIEBÄCK/ARKIV ”Det känns lite som ett öppet mål att man har stadsemble­met på ett av de största landmärken­a i stan”, säger Martin om att dokumenter­a pilgrimsfa­lkarna.
 ?? BILD: MARTIN ESKILSSON ?? Tillsamman­s med Falkenberg­s ornitologi­ska förening följer Martin Eskilsson pilgrimsfa­lkar på Lantmännen­s silo inför häckningss­äsongen.
BILD: MARTIN ESKILSSON Tillsamman­s med Falkenberg­s ornitologi­ska förening följer Martin Eskilsson pilgrimsfa­lkar på Lantmännen­s silo inför häckningss­äsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden