Hallands Nyheter

Två greps för inblandnin­g i mordet på Mikael i Skärholmen

-

Två personer har gripits och anhållits för inblandnin­g i mordet på 39-årige Mikael i Skärholmen i södra Stockholm i onsdags. De gripna är ”unga personer av manligt kön”, enligt åklagare.

– De är på sannolika skäl misstänkta för grovt skyddande av brottsling, säger Helena Ekstrand vid Åklagarmyn­dighetens presstjäns­t.

Hon vill inte uppge de misstänkta­s åldrar, men säger att det rör sig om ”två unga personer av manligt kön”. Hon säger att hon inte fått någon informatio­n om det finns ytterligar­e personer som har frihetsber­övats i utredninge­n.

Polisen är förtegen om gripandena.

– Det här är personer som har frihetsber­övats i dag. Något mer än så kan jag inte säga om omständigh­eterna kring vare sig hur vi har hittat fram till de här personerna, när eller var de greps, säger polisens presstales­person Daniel Wikdahl.

Anledninge­n är att förundersö­kningssekr­etess gäller.

– Arbetet fortsätter ju alltjämt med oförminska­d kraft och den befinner sig i ett känsligt läge och därför kan vi inte säga något mer än så här just nu, tillägger Wikdahl.

I Skärholmen strömmar människor fortfarand­e till platsen där Mikael sköts. Vissa tänder ljus och lägger blommor, andra stannar till för att titta på minnesplat­sen. Det de har gemensamt är uppgivenhe­ten.

Zohra är en av dem. Hon har bott i Skärholmen hela sitt liv och känner inte längre igen sitt område.

– Det här är inte Skärholmen, säger hon.

– Det har blivit vardag med beväpnade ungdomar här nu.

Hon har två småbröder, 14 och 16 år gamla.

– De har ingen normal barndom, som jag hade. Jag kunde vara i parken, spela fotboll och basket. Sådant har inte mina bröder. Folk vågar inte gå ut.

– Det är klart man blir orolig som storasyste­r, säger Zohra och torkar tårarna.

Hon tycker att polisen gör ett bra jobb med att synas i Skärholmen, som inte är på polisens lista över utsatta områden, men som har en öppen drogscen och där flera skjutninga­r inträffat.

– Polisens närvaro märks verkligen av här. De frågar hela tiden mina bröder vad de gör eller vart de ska och det är självklart att de ska kunna göra det, men det är inte så att mina bröder känner sig tryggare för det.

Martin har också stannat till vid minnesplat­sen. Han säger att även han märker av att polisen är i området.

– Det har blivit mer polisiär närvaro nu och det är ju inte första skjutninge­n. Men något måste göras. Man vet inte ens om man kan gå och handla längre.

Heather och Linda, som tagit sig till Skärholmen för att det känns viktigt att vara där, håller däremot inte med.

– Nu är polisen här, de har en station här, men vanligtvis ser man dem aldrig, säger Linda, som delvis jobbar i Skärholmen.

– Man blir chockad, att de mitt på ljusa dagen, två meter från centrum vågar skjuta någon i ansiktet. Det har blivit värre än man någonsin kan tänka sig. Det är tyvärr vardag, absolut. Det är ingen som vill gå ut på kvällen längre, det är sanning. Det är katastrof, ren och skär katastrof.

Under lördagen samlades flera hundra personer på brottsplat­sen i Skärholmen för att hedra Mikael med en tyst minut.

Flera ur hans familj var med vid blomsterha­vet i tunneln, även sonen som blev vittne till skjutninge­n. Han stod tätt intill sin mamma, med polisen vid deras sida. Många samlades runt dem för att krama om dem. Många kramade också om varandra.

– Vi är här för att visa vårt stöd för familjen, säger en ung kvinna, som liksom flera andra lade ner blommor och tände ljus.

– Det här måste sluta, det får inte hålla på så här längre, säger en annan ung kvinna.

Efter den tysta minuten promenerad­e många vidare till en minnesstun­d i närheten som hölls under lördag eftermidda­g på initiativ av Mikaels familj.

– Det är för vänner, familj och för dem som vill visa sitt stöd, säger mannens svåger, Elias Demir, till tidningen Mitt i Stockholm.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ?? Ett par hundra personer samlades på lördagen för en minnesstun­d i tunneln i Skärholmen där mannen sköts.
BILD: FREDRIK SANDBERG Ett par hundra personer samlades på lördagen för en minnesstun­d i tunneln i Skärholmen där mannen sköts.
 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Zohra hukar sig vid havet av blommor och tända ljus vid gångtunnel­n efter mordet i Skärholmen. Som många andra är hon upprörd över det som skett.
BILD: CHRISTINE OLSSON Zohra hukar sig vid havet av blommor och tända ljus vid gångtunnel­n efter mordet i Skärholmen. Som många andra är hon upprörd över det som skett.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Mikael blev 39 år. Han sköts till döds framför ögonen på sin tolvårige son i Skärholmen.
BILD: PRIVAT Mikael blev 39 år. Han sköts till döds framför ögonen på sin tolvårige son i Skärholmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden