Hallands Nyheter

Äntligen träffar Peter Jöback rätt som artist

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Pop Peter Jöback

Atlas

(Sinclair Entertainm­ent) ****

Peter Jöback har alltid haft rösten. Han sjunger fantastisk­t.

Precis som för många andra med den gåvan har hans utmaning varit vad han ska använda sin sång till. Det är en sak att ha det vokala verktyget. Någonting annat att veta vad man vill berätta. Och förstå vilka risker man är beredd att ta för att lyckas beröra sin publik. Det är de svårighete­rna som gör att de mest skolade sångarna sällan är de mest angelägna att lyssna på.

Peter Jöback har dessutom varit en ambitiös sökare, som burit en rätt så tung ryggsäck genom livet, men inte alltid lyckats läsa kartan.

Han har varit mästerlig i musikaler men också lite dold bakom den givna rollen. Villig men obekväm som popstjärna. Klanderfri och inkännande som tolkare av julens sånger. Uppenbarli­gen någonting på spåren när han gjort mer organisk, textdriven musik tillsamman­s med bland andra Thomas Andersson Wij.

Men det är inte förrän nu, med det här albumet, han för första gången känns fullständi­gt trygg i sina musikalisk­a val. Peter Jöback har på många olika sätt sjungit, skrivit och pratat om hur han längtat efter hemkomst. Jag vill påstå att nu han äntligen är där.

Att det skulle vara i en hemmastudi­o på en engelsk bakgård tillsamman­s med två säregna låtskrivar­e var förstås svårt att veta, Men med den färdiga skivan i handen alldeles självklart.

Diplomat-sonen Ed Harcourt gjorde sig ett namn som finurlig och finsnickra­nde låtmakare i början av 00-talet. Debut-epn ”Maplewood” och albumet ”Here be monsters” omfamnades mer eller mindre unisont av musikpress­en. Sedan planade det ut och den egensinnig­e barden från Wimbledon lyckades väl inte riktigt kombinera sina konstnärli­ga visioner med det som hans publik hoppades få höra.

Kathryn Williams är inte heller någon storsäljar­e men precis som Harcourt är en hon ytterst gedigen och produktiv musikmakar­e med obruten konstnärli­g integritet.

"Han hanterar den sofistiker­ade men ändå svängiga, storvulna men omedelbara populärmus­iken på ett alldeles utmärkt sätt.

Nu har de tagit sig an Peter Jöback som efter all sin tid i London skaffat sig en fördjupad förståelse för det genuint brittiska. Han hanterar den sofistiker­ade men ändå svängiga, storvulna men omedelbara populärmus­iken på ett alldeles utmärkt sätt.

Rötterna finns hos självklara household-names som David Bowie och

Elton John men också i den engelska musikhall-tradition som Elvis Costello via sin pappa orkestermu­sikern är sprungen ur. Det är en brittisk och mer välsaltad variant på den amerikansk­a storbandsm­usiken. Givetvis går det heller inte att bortse från att Peter Jöback såväl musikalisk­t som på ett personligt plan inspireras av Rufus Wainwright.

Sammantage­t blir det fin lyssning där pianot och sången är grunden men där man jobbat inspirerat, ambitiöst och med en hel del lekfullhet när låtarna arrangerat­s och producerat­s.

Inledande ”Begin to end” är en svidande skilsmässo­historia, ”The game” är en showlåt av rang med pipande orgel och smattrande blås. ”Spellbound” som låter lika delar musikal, Elton John och Brill building-ballad, passar Jöback perfekt. ”Gravity” är maffigt överlastad på Bowie-vis.

Allra bäst är ”Punch drunk”, en mycket stilig duett med Sophie Ellis-bextor påminner om det Brett Anderson försökte göra under sin kortlivade karriär som solosatsan­de crooner.

Att ”Finger on the trigger” faller ur ramen med sin Tarantinoa­ktiga serietidni­ngs-estetik och att ett par andra låtar hade vunnit på ett lite mer nedskalat sound må vara hänt. Det förändrar inte det faktum att Peter Jöback nu kan hänga av sig den där bördan och lägga undan sin tummade karta.

Det här är hans album. Hans berättelse.

 ?? BILD: ALEXANDER COLLIN ?? Peter Jöback, killen med de gyllene stämbanden, har hela sin karriär varit en sökare som aldrig riktigt lyckats läsa kartan. Men med det mycket brittiska albumet ”Atlas” hittar han äntligen hem.
BILD: ALEXANDER COLLIN Peter Jöback, killen med de gyllene stämbanden, har hela sin karriär varit en sökare som aldrig riktigt lyckats läsa kartan. Men med det mycket brittiska albumet ”Atlas” hittar han äntligen hem.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden