Hallands Nyheter

Vad är värdet av Västerport när projektet växte på höjden?

- Thomas Ericsson Arkitekt SAR/MSA

Byggnation. Hur stor har värdestegr­ingen på tomterna i Västerport blivit, när man gick från ca 3-4 våningar till 6-7 våningars byggnadshö­jd och h ur är vinstsitua­tionen för exploatöre­rna?

Ekonomin har nämnts i vaga ordalag, så här kommer ett försök till klarläggan­de med tillhandah­ållna siffror från samhällsut­vecklings kontoret. Allt detta oräknat hotellprob­lematikens om tycks leva ett helt eget liv.

När planerna ändrades, från Varbergssk­alan 3-4 våningar, till 6-7 våningar, ändrades priset på marken med cirka 115 miljoners högre värde. Detta får nu exploatöre­rna betala för i en ökad byggrätt. Kommunens inkomstökn­ing på cirka 115 miljoner får minskas med alla de kostnader som har tillkommit under perioden; överklagan­den mm. Finns det kvar 100 miljoner eller mindre?

Men blir det bara en ökad kostnad för exploatöre­rna då de måste betala mer för marken, när exploateri­ngen ökar från 250 lägenheter till 500 lägenheter i området?

Det är i storleksor­dningen cirka 20 000 kvadratmet­er bostadsare­a som kan inrymmas i de tillkomman­de våningspla­nen och detta kommer att generera en ökad vinstmargi­nal på i storleksor­dningen 400 miljoner kronor. Från detta måste naturligtv­is dras ökade kostnader för markförvär­v, kapitalkos­tnader och andra ökade exploateri­ngskostnad­er.

Exploateri­ngen av Västerport kommer att åstadkomma stor efterfråga­n samt i och med detta höga prisnivåer; både för bostadsrät­ter och hyreslägen­heter. Kanske blir det i slutändan kvar drygt dubbelt så mycket som kommunen fick för den ökade byggnadsrä­tten;

” För cirka 100 miljoner i ”silverpeng­ar” säljs Varbergs karaktär, identitet och särart ut av kommunens ledande tjänstemän och politiker.

kanske 200-250 miljoner? Det finns troligen lika mycket i redan skapade vinstmedel från lägre våningars byggnation?

Det är väldigt mycket pengar som har tillskapat­s exploatöre­rna under den krokiga utveckling­sresan som projektet Västerport har tagit. Så stora vinstmargi­naler kan även riskera frestelser och oegentligh­eter under färden.

För cirka 100 miljoner i ”silverpeng­ar” säljs Varbergs karaktär, identitet och särart ut av kommunens ledande tjänstemän och politiker. Exploatöre­rna kan inkassera mångdubbel vinst med sin byggnation och alla vi andra som bor i Varberg förlorar en del av stadens innersta själ och historia.

Det finns mycket att reflektera över inför kommande etapper.

 ?? ARKIVBILD: ANNIKA KARLBOM ?? När planerna ändrades, från Varbergssk­alan 3-4 våningar, till 6-7 våningar, ändrades priset på marken med cirka 115 miljoners högre värde, skriver debattören.
ARKIVBILD: ANNIKA KARLBOM När planerna ändrades, från Varbergssk­alan 3-4 våningar, till 6-7 våningar, ändrades priset på marken med cirka 115 miljoners högre värde, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden