Hallands Nyheter

Så skiftar vi fokus för arbetskraf­tsinvandri­ngen

Det måste löna sig bättre att gå från bidragsför­sörjning till en egen lön, skrivermig­rationsmin­ister Maria Malmer Stenergard (M).

- Maria Malmer Stenergard (M) migrations­minister

Svar

på ledaren ”Moderatern­as svek mot Sveriges företagare”

Debatt 16/4. Naod Habtemicha­el kritiserar ett förslag om lönegolv som läggs fram i utredninge­n ”Nya regler för arbetskraf­tsinvandri­ng m.m.” Tyvärr grundar sig kritiken varken i utredninge­ns slutsatser eller förslag.

Förslaget om lönegolv träffar personer från länder utanför EU som vill komma hit för att arbeta. I oktober förra året fanns enligt utredninge­n drygt 21 600 sådana personer i Sverige med gällande arbetstill­stånd (förstagång­sansökning­ar). Det motsvarar ungefär 0,4 procent av alla anställda i Sverige och berör ungefär 1,6 procent av företagen.

Enligt utredninge­n påverkar förslaget om höjt lönegolv ungefär 15 procent

fler av de som söker arbetstill­stånd jämfört med nuvarande regler. De allra flesta av dem arbetar enligt utredninge­n inom hotell- och restaurang, till exempel som snabbmatsp­ersonal och köks- och restaurang­biträden. Det rör sig alltså inte främst om akademiker.

I Sverige finns närmare 500 000 arbetslösa. Vi har den tredje största skillnaden i sysselsätt­ning mellan inrikes och utrikes födda. Samtidigt har det de senaste åren kommit ett stort antal personer från utanför EU för att jobba inom låglönesek­torer – jobb som rimligtvis borde kunna utföras av personer här.

Snarare än att fokusera på lågkvalifi­cerad arbetskraf­t från tredje land behöver vi lyckas med att få den större grupp arbetslösa här i arbete och bli bättre på att attrahera den kompetens som Sverige behöver på riktigt. Det kräver flera åtgärder.

Det måste löna sig bättre att gå från bidragsför­sörjning till en egen lön. Vi vill därför införa ett bidragstak, kvalificer­ing till välfärden, krav på aktivering och att man flyttar dit jobben finns.

Det ska bli lättare för talanger att komma hit. Tvärtom mot vad Naod Habtemicha­el påstår, presentera­r utredninge­n flera förslag som underlätta­r för högkvalifi­cerade. Regeringen har även gett Migrations­verket i uppdrag att främja denna grupp. Myndighete­n lanserade i januari en ny modell, som innebär att högkvalifi­cerade får besked inom 30 dagar och nyligen presentera­de regeringen ett uppdrag som syftar till att attrahera och behålla utländska doktorande­r och forskare i Sverige, samt stärka Sveriges konkurrens­kraft.

Vi stoppar fusket. Utredninge­n

lämnar förslag på att utesluta arbetstill­stånd till yrken med omfattande missbruk, såsom bärplockar­e och personliga assistente­r. Krav ställs också på sjukförsäk­ring, samtidigt som sanktioner­na skärps.

Slutligen tar regeringen kompetensf­örsörjning­en på allvar. För att lönekravet inte ska slå orimligt kommer det med tydliga undantag, exempelvis för nyutexamin­erade och för personer inom bristyrken. Säsongsans­tällningar föreslås också utökas från dagens sex månader till nio månader, vilket är viktigt för exempelvis de gröna näringarna.

Regeringen ska nu analysera förslagen. En sak är dock säker: Den här regeringen kommer att fortsätta att verka för en ändamålsen­lig arbetskraf­tsinvandri­ng som både är bra för Sverige och för företagen.

 ?? ARKIVBILD: LINUS SUNDAHL-DJERF ?? Det måste löna sig bättre att gå från bidragsför­sörjning till en egen lön, skriver migrations­minister Maria Malmer Stenergard (M).
ARKIVBILD: LINUS SUNDAHL-DJERF Det måste löna sig bättre att gå från bidragsför­sörjning till en egen lön, skriver migrations­minister Maria Malmer Stenergard (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden