Hallands Nyheter

Vännerna säljer företaget Nabo utanför Ullared

- Fredrik Wirbing fredrik.wirbing@hn.se 010-471 53 67

Lizette Gustafsson, 39, och Sofie Thunman, 37, kom på idén med en adventskal­ender med olika tesorter. De startade företaget Nabo – som de nu säljer efter 13 år. Ny ägare är en lokal företagare verksam i Falkenberg.

Den stora anledninge­n till försäljnin­gen är att grundarna vill göra någonting annat.

– Vi har haft en devis sedan starten som lyder ”det ska vara sköj, annars slutar vi ögonaböj”, säger Lizette Gustafsson.

– Vi är ju bästa vänner jag och Sofie. Vi vill vara vänner och inte alltid prata jobb när vi ses. Det är stundtals tufft att driva företag under småbarnsår­en, men mestadels har det vara roliga och lärorika år.

Efter försäljnin­gen, som blev klar den 1 april, känner hon både sorg och glädje.

– Men det är mer glädje över vad vi har byggt upp.

Under åren har verksamhet­en utvecklats och företagets storsäljan­de adventskal­ender med te har kompletter­ats med en kaffevaria­nt.

Nabo är främst en webbshop som är inriktad mot just kaffe, te och presentart­iklar.

– Vi skickar mycket presenter direkt från oss till den som ska ha det. Vi slår in paketet och skickar med ett fint kort där kunden bestämmer vad det ska stå till mottagaren. Det är lite unikt med Nabos webbshop.

Vid senaste bokslutet var omsättning­en sju miljoner kronor. 80 procent kommer från försäljnin­gen av adventskal­endrar.

Försäljnin­gen sker både via webb och genom återförsäl­jare som till exempel Åhléns-koncernen.

– Sen har vi en liten butik i Fridhemsbe­rg utanför Ullared, men den omsätter inte så mycket i det stora hela. Företaget vi säljer är som en tonåring med stor potential att fortsätta utvecklas, säger Lizette Gustafsson.

Årsredovis­ningen för 2023 visar att det varit ett tufft år ekonomiskt med en förlust på drygt en halv miljon kronor. Tidigare har det varit plusresult­at.

– Både kaffe och te har gått upp mycket i pris. Det har påverkat oss. Men nu kommer det in ny luft under vingarna med en ny ägare, vilket jag tror kan ge företaget ett lyft när det hamnar i en annan kontext, säger Lizette Gustafsson.

Ny ägare är Henrik Bengtsson som driver Suseå Choklad med butik i Falkenberg.

– Känslan är fantastisk bra efter att det här blev klart. Jag tror att det kommer bli riktigt bra. Vi kommer att hitta synergier och de kommer jobba kvar och bidra med sin kunskap när det kommer till webbshop och arbetet med adventskal­endrar, säger Henrik Bengtsson.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Vännerna Lizette Gustafsson, 39, och Sofie Thunman, 37, har sålt företaget Nabo som de grundade för 13 år sedan.
BILD: PRIVAT Vännerna Lizette Gustafsson, 39, och Sofie Thunman, 37, har sålt företaget Nabo som de grundade för 13 år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden