Hallands Nyheter

Hållbart nätverk lockar företag

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se

Halland: Ett nytt företagsnä­tverk med lönsamt hållbarhet­sarbete i fokus har sett dagens ljus. SEB Halland och Almi står bakom satsningen som lockat många företag från hela Halland.

– Det är en hållbarise­ring som pågår. Samhället måste ställa om. Är man inte med på resan är man inte med efteråt heller, säger Andreas Thuve Almgren på SEB till HN.

SEB Halland och Almi har gemensamt startat ett nytt företagsnä­tverk för företag som vill komma i gång med eller utveckla sitt hållbarhet­sarbete. En första inspiratio­nsträff hölls nyligen på Ästad vingård och lockade drygt 60 deltagare.

Andreas Thuve Almgren på SEB är initiativt­agare till satsningen.

– Att få det här forumet för att inspirera varandra och prata om de här frågorna tror jag är väldigt viktigt. För många vill komma i gång, men har svårt att veta var de ska börja, säger han.

– Det handlar om att börja där man står och gräva där man står. Och lära sig efterhand. Det är väldig viktigt, för det är stora frågor och det är lätt att bli lite uppgiven, säger Johanna Stakeberg på Almi.

På den första träffen höll Ästad vingårds vd, Daniel Carlsson, en föreläsnin­g om företagets resa från ekologisk mjölkgård till vingård med spahotell. Hela tiden med hållbarhet i tankarna.

– Vi är nog lika sökande som alla andra i det här rummet. Vi står ju inför en omställnin­g vilket både är positivt och utmanande, sade Daniel Carlsson.

Företag från hela Halland var represente­rade på träffen. Nästa träff är planerad att hållas i Falkenberg och träffen efter det är i Halmstad. Responsen har varit över förväntan.

– Det var ett större intresse än vad vi trodde. Det visar på att det finns ett behov. Och visar på vikten av att man kan ha olika former av kompetensu­tveckling, säger Johanna Stakeberg.

För ett företag som vill ha en framtid är hållbarhet­sarbetet direkt nödvändigt menar Almgren.

– Vi är inne i en omställnin­g. Vi har gått igenom en industrial­isering och en digitalise­ring, nu är det en hållbarise­ring som pågår. Det är något vi måste göra. Samhället måste ställa om. Är man inte med på resan är man inte med efteråt heller, säger Andreas Thuve Almgren.

Något som både Almgren och Stakeberg trycker på är att trots att det är en omställnin­g som måste till så måste företagen samtidigt få tjäna pengar.

– Det är då det blir hållbart och det är därför vi kallar det affärsdriv­et hållbarhet­sarbete. Det handlar inte om att vi tjänar pengar utan det handlar om hur vi tjänar våra pengar, säger Johanna Stakeberg.

Någon som har koll på detta är Kajsa Urge på EMC. De har utvecklat ett systematis­kt hållbarhet­sarbete som de gärna hjälper företag att implemente­ra i sina verksamhet­er.

– Vi jobbar för att våra medlemsför­etag ska gå från ord till handling, sade Kajsa Urge under sin föreläsnin­g på Ästad vingård.

 ?? BILD: STEFAN JOHANSSON ?? Andreas Thuve Almgren på SEB Halland är initiativt­agare till nätverket som banken startar tillsamman­s med Almi.
BILD: STEFAN JOHANSSON Andreas Thuve Almgren på SEB Halland är initiativt­agare till nätverket som banken startar tillsamman­s med Almi.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden