Hallands Nyheter

Satsningar för 17 miljarder i regeringen­s vårbudget

- Anja Haglund Peter Wallberg

Hushållen kan hoppas på både lägre räntor och skattesänk­ningar framöver.

– Vi börjar se en ljusning, det finns ändå vårkänslor i luften, säger finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M).

Regeringen­s vårbudget innehåller nya förslag för 16,8 miljarder kronor. Bara en mindre del av den summan går direkt till hushållen. Det tillfällig­a tillägget i bostadsbid­raget för barnfamilj­er förlängs till årsskiftet.

Regeringen räknar med lågkonjunk­tur fortsatt in på nästa år innan det vänder upp. Men finansmini­stern säger ändå att ”vi börjar se en ljusning”.

Regeringen räknar med att inflatione­n fortsätter ned, även om orolighete­r i omvärlden är en risk. Det innebär lägre räntor. Dessutom vill regeringen kompensera hushållen för tio år av reallöneök­ningar som inflatione­n raderat ut.

– Hushållens köpkraft har försvagats ordentligt, särskilt för dem med låga och medelinkom­ster, säger Svantesson.

De som arbetar kan hoppas på inkomstska­ttesänknin­gar i regeringen­s kommande budgetar. Svantesson utesluter inte att även bidrag och ersättning­ar till vissa grupper kan behöva höjas. Men hon påpekar att många stöd skrivits upp automatisk­t på grund av inflatione­n.

– Grundbilde­n är att löntagarna har drabbats hårdast och där behöver vi göra mer, säger Svantesson.

”Återställa­ren” för hushållen kommer, enligt Svantesson, att ta flera år att genomföra.

Svantesson vill inte gå in på vilka förslag som kan komma i höstens budget för 2025. Hon ger dock exempel på vad regeringen valt att göra inför 2024; sänkt skatt på arbete, på pensioner och på drivmedel.

Att sänka skatten på sparande på så kallade Isk-konton är också något Svantesson vill göra. Ytterligar­e skatteförs­lag ska om någon vecka skickas ut på remiss för synpunkter.

Vad som kommer i höst ska först förhandlas mellan de fyra Tidöpartie­rna.

Ska hushållen vara försiktiga och hålla i plånboken ett tag till?

– Jag ska inte ge hushållen råd men det man ska veta är att vi börjar se en ljusning, det finns ändå vårkänslor i luften, säger Svantesson.

Men statens pengar ska inte bara räcka till att kompensera hushållen framöver. Regeringen ser stora behov av satsningar på till exempel rättsväsen­det, försvaret, infrastruk­tur och välfärd.

I vårbudget får regionerna sex miljarder kronor i tillfällig­t stöd, utöver de extra miljarder de fick för

2024 i budgeten i höstas. Syftet är att minska behovet av att säga upp vårdperson­al på grund av årets stora kostnadsök­ningar.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har dock beräknat att regionerna går med 24 miljarder i underskott i år.

 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) presentera­de vårbudgete­n vid en pressträff i Rosenbad på måndagen.
BILD: JONAS EKSTRÖMER Finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) presentera­de vårbudgete­n vid en pressträff i Rosenbad på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden