Hallands Nyheter

S: Regeringen sviker löftet till sjukvården

- Peter Wallberg Anja Haglund

Socialdemo­kraterna hävdar att regeringen brutit löftet till sjukvården – och varnar för att det nu väntar uppsägning­ar. – Detta är en sjukvårdsk­ris som slår stenhårt mot Sverige och svenska folket, säger Mikael Damberg.

Socialdemo­kraternas ekonomisk-politiske talesperso­n Mikael Damberg kallar regeringen­s budget ”ett virrvarr av förslag” och en ”underlig produkt”.

– Vilken verklighet lever regeringen i, uppenbarli­gen någon annan. Det här är inte en budget för det svenska folket, säger Damberg.

Svenskarna hade förväntat sig en lösning för att stoppa ”den akuta sjukvårdsk­risen”, enligt Damberg. Han påminner om att statsminis­ter Ulf Kristersso­n lovat att lägga en budget som ser till att ingen i svensk sjukvård ska behöva sägas upp.

– När vi nu läser vårbudgete­n blir det smärtsamt tydligt att Ulf Kristersso­n

och regeringen bryter det löftet. Nedskärnin­garna, varslen och besparinga­rna ligger ju kvar.

SD:S ekonomisk-politiske talesperso­n Oscar Sjöstedt försvarar regeringen­s politik.

– Min benägenhet att göra den här typen av åtgärder ökar inte när man läser om regioner som lägger ned en akutmottag­ning för att spara pengar, samtidigt som man lägger lika mycket eller mer på konst på sjukhusen.

Han framhåller att Tidöpartie­rna har skjutit till 34 miljarder till välfärden och kommunerna.

– Det åligger kommunerna och regionerna ett mycket stort ansvar att prioritera rätt med dessa tillskott, att fokusera på kärnverksa­mheten. Sluta göra fel saker, fortsätt för all del att göra rätt saker, säger Sjöstedt.

Miljöparti­et anser att regeringen­s 6 miljarder till regionerna i vårbudgete­n bara är ”ett plåster på såren”.

Hur mycket MP är beredda att lägga är oklart. I höstas ansåg partiet att regionerna behövde 14 miljarder mer än vad regeringen

var redo att lägga då.

– Nu kommer det att komma nya rapporter under våren och då får vi se hur mycket vi behöver lägga till, säger Janine Alm Ericson, Mp-talesperso­n för ekonomi.

Vänsterpar­tiet anser att regeringen ”gas-lightar” hela svenska folket.

– Man genomför en historiskt stor nedskärnin­g i sjukvården men kallar det en historisk satsning, säger V:s ekonomisk-politiska talesperso­n Ida Gabrielsso­n.

V:s besked till regionerna är 15 miljarder.

Centerpart­iet varnar för att 500 miljoner inte på långa vägar räcker för att möta skolkrisen.

– I ett läge där vi ser så många ungdomar på glid, ska tusentals behöriga lärare, kuratorer och annan skolperson­al behöva sägas upp. Just när så många ungas framtid står på spel försvagas skolan istället för att förstärkas, säger ekonomisk-politiske talesperso­nen Martin Ådahl.

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY ?? S ekonomisk-politiske talesperso­n Mikael Damberg på måndagen.
BILD: HENRIK MONTGOMERY S ekonomisk-politiske talesperso­n Mikael Damberg på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden