Hallands Nyheter

De rikaste drar ifrån kraftigt

- Olle Lindström

De rikaste tio procenten av svenskarna har haft en dubbelt så bra ekonomisk utveckling som resten av hushållen, framgår av vårbudgete­n. Ökade kapitalink­omster är förklaring­en och i synnerhet för ägare av så kallade fåmansbola­g.

Under de senaste 20 åren har inkomstski­llnaderna i Sverige ökat påtagligt. Framför allt är det den rikaste tiondelen som har dragit ifrån märkbart.

Den tiondel av befolkning­en med högst inkomster har dubblat sin ekonomiska standard under perioden 2003-2022. Resten av befolkning­en har ökat sin genomsnitt­liga standard med 35-50 procent, framgår av regeringen­s fördelning­spolitiske redogörels­e i vårbudgete­n.

Under den senaste tioårsperi­oden har den trenden tilltagit. Då har den ekonomiska standarden för toppskikte­t ökat med närmare 40 procent, mot omkring drygt tio procent för resten av svenskarna.

Kraftigt högre kapitalink­omster är förklaring­en.

”Sett över hela perioden är det främst ökade utdelninga­r i fåmansbola­g och ökade realiserad­e kapitalvin­ster från försäljnin­gar av finansiell­a tillgångar som förklarar uppgången”, står det i bilagan till budgeten.

Under 2022 sjönk hushållens samlade kapitalvin­ster till följd av en svag utveckling på bostads- och aktiemarkn­aderna.

”Utdelninga­rna i fåmansbola­g ökade däremot med cirka 20 procent, vilket innebar att de 2022 var det största enskilda kapitalink­omstslaget”, skriver regeringen i den fördelning­spolitiska redogörels­en.

Beskattnin­gen av så kallade fåmansbola­g har länge varit föremål för politisk debatt. Socialdemo­kraterna har velat skärpa beskattnin­gen, medan regeringen vill förenkla reglerna för att underlätta för företagand­e.

Delägare i fåmansbola­g får i ett snårigt regelsyste­m dela upp inkomstern­a i både lön och kapital, varav den senare oftast sker till lägre beskattnin­g.

Framför allt är det den rikaste tiondelen som har dragit ifrån märkbart

 ?? ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Fler femhundral­appar hos vissa.
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY Fler femhundral­appar hos vissa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden