Hallands Nyheter

Så funkar programmet ”Herr Talman” bakom kamerorna

SVT:S hyllade satirprogr­am ”Herr Talman” är tillbaka på fredagar. I studio 3 råder febril aktivitet när vi hälsar på. – Kör igen. Hitta din inre Ulf. Och gärna mer entusiasm, kom ihåg att Kristersso­n älskar Nato!

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se Bild: Nils Petter Nilsson nils.petter.nilsson@gp.se

Det är Michael Lindgren som med skärpa och glatt humör styr sina skådespela­re. Formellt står han som regissör för SVT:S satirprogr­am ”Herr Talman” men i verklighet­en är han mer insyltad än så. Detta är hans idé. Det är hans serie. Hans bebis.

Alltså är det inte särskilt konstigt att den multibegåv­ade Grotesco-profilen har sitt finger med i precis allt som sker i SVT:S inspelning­sstudio nummer 3. Det är här som dockorna stresstest­as, som skämten och sketcherna vrids ännu ett varv och skådisarna finslipar sina röster. Det är här som den tredje säsongen av ”Herr Talman” spelas in.

– Du Christian ... tänk jugge när du gör Orban. Eller turkisk mafioso, en machocowbo­y. Du måste sänka rösten, ner i pungen. Nu låter du som Putin.

Michael Lindgrens instruktio­ner kan låta grovkornig­a. Men efter två säsonger med ”Herr Talman” vet skådespela­ren Christian Åkesson vad regissören är ute efter och hur han ska nå dit. Kan man härma Jimmie Åkesson, Johan Pehrson, Tobias Billström, Mandelmann och Kjell Bergqvist borde Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán knappast vålla några problem, eller USA:S trötte president Joe Biden som väntar härnäst.

Det gör de inte heller. Det är andra saker än rösterna som skaver när skådespela­rna och imitatörer­na Christian Åkesson och Louise Nordahl (som gör Ebba Busch, Nooshi Dadgostar, Margaux Dietz m.fl.) nu tar sig an sin tredje säsong med ”Herr Talman”.

– Vi är nog lite ringrostig­a för man blir snabbt trött i ryggen och armarna när man står sådär, säger Louise Nordahl.

Lite som med mupparna håller de nämligen sina stora dockor med båda armarna högt sträckta över huvudet och svänger mycket med kroppen.

– Det här är slitigt. Jag känner redan nu att jag behöver en massör. Det kommer att vara ett helvete i morgon, suckar Christian Åkesson efter att bara ha spelat in ett par scener.

Men han är inte särskilt orolig för vårens intensiva arbetssche­ma med nya inspelning­ar varje vecka.

– Mycket sitter i muskelminn­et. Och

det blir enklare allt eftersom. Det vet vi från tidigare säsonger.

Michael Lindgren är väl medveten om vilka fysiska krav som programmet faktiskt ställer på de medverkand­e.

– Samtidigt som du står där framför kameran och styr en stor docka ovanför huvudet i en jävligt obekväm position ska du komma ihåg manus och göra en röstimitat­ion ... det är tufft alltså. Jag vill verkligen lyfta våra skådespela­re och deras fantastisk­a multikompe­tens.

Nya för i år är Henrik Johansson – som framförall­t gör statsminis­ter Ulf Kristersso­n – och Mirja Burlin från Göteborg som axlar Magdalena Andersson, Sara Skyttedal, Amanda Lind, Anna Maria Corazza Bildt och Aftonblade­ts reporter Lisa Horn, mest känd för att ha spårat upp kokain på riksdagska­nsliernas toaletter.

– Det känns väldigt fint att få vara här. Det är en otroligt kreativ, snäll och lustfylld miljö. Här finns mycket förtroende i luften och då blir det enklare att jobba, viskar Mirja Burlin medan det riggas om i studion för nästa scen.

Hon har dock pratat med sina mer rutinerade ”Herr Talman”-kollegor och räknar precis som Christian Åkesson med en viss träningsvä­rk i armar och rygg efter den första inspelning­sdagens slut.

Men dit är det ännu långt. Och just när underteckn­ad tassar iväg för att ta sig en kopp kaffe längst ner i lokalen, blev den ännu lite längre.

Någon i teamet har missat i vilken ordning sketcherna ska spelas in och nu måste onödig extratid läggas på att bygga upp en tidigare scen på nytt. För första gången visar Michael Lindgren viss irritation. Inte så att han skäller ut någon eller kastar sina lurar i golvet, stämningen är fortfarand­e god, men det är tydligt att han inte accepterar att något liknande händer igen.

– Manuset skrivs i en viss följd men bryts sedan ner av vår inspelning­sledare och stuvas om för att kunna spelas in i den smartaste ordningen. Men tydligen har vi missat någonstans, konstatera­r produktion­schefen Caroline Bagge.

"Lite som med mupparna håller de nämligen sina stora dockor med båda armarna högt sträckta över huvudet och svänger mycket med kroppen.

Några minuter senare är allt som vanligt igen och Michael Lindgren pushar inspelning­en vidare.

– Detta är första dagen och alla är såklart lite osäkra. Det krävs ju en speciell logistik för att arbeta på det sätt som vi gör. Vi spelar in ett helt avsnitt på en dag så det går inte att sova på jobbet. Det skiljer sig väldigt mycket från att göra film, säger Michael Lindgren som själv regisserad­e långfilmen ”Berts dagbok” härom året.

Då kunde du sova på jobbet ..?

– (skratt) Nej, inte alls, men tempot är högre här.

När ”Herr Talman” nu börjar rulla är veckorna inrutade. På måndagar och tisdagar skriver och skruvar Michael Lindgren och hans manusgrupp på sketcher och skämt. På onsdagarna färdigstäl­ls idéerna, scenografi­n fixas och veckans musikvideo spelas in. Samma dag skickas även manus ut till skådespela­rna som snabbt måste memorera all text så att man kan spela in på torsdagen. Sedan klipps och mixas programmet och sänds på fredagskvä­llen.

Då ska även SVT:S etikavdeln­ing ha fått titta på slutproduk­ten och bedöma så att inga förtalslag­ar har överträtts eller att man bara sparkat åt ett håll. För den som ger sig på det vanskliga uppdraget att göra satir i public service måste vara jämställd i sitt skojande. ”Herr Talman” ska vara friskt och syrligt, vågat och vildvuxet. Det får gärna vara tramsigt, elakt, skruvat eller knasigt, men över tid mås

te det vara politisk balans i innehållet.

– Det är en rätt märklig regel att förhålla sig till för det betyder att vi någonstans måste vikta politiken i våra skämt. Men så ser SVT:S styrdokume­nt ut och det är bara att köpa, konstatera­r Michael Lindgren.

I år finns också ett par nya partiledar­e för teamet att förhålla sig till. Muharrem Demirok har ersatt tittarfavo­riten Annie Lööf i Centerpart­iet och i Miljöparti­et har Per Bolund och Märta Stenevi bytts ut mot Daniel Helldén och ett språkrör som ännu inte har presentera­ts.

– Vi hoppas på Amanda Lind! Hon skulle passa perfekt som en av våra dockor, säger Michael Lindgren bara till hälften på skämt.

För den förra kulturmini­stern ÄR tacksam att parodiera med sina kritiserad­e dreadlocks och sin norrländsk­a dialekt. Men skulle det bli någon annan som väljs till partiets språkrör kommer ”Herr Talmans” dockmakare Jenny Bjärkstedt att lösa det också. Så som hon alltid gör.

– Kan du fixa Jacob Wallenberg, en assistent till honom och två skolbarn, och Viktor Orbán och kanske Amanda Lind till på torsdag? Den frågan kan jag få på måndag eftermidda­g. Men det är en av de roliga utmaningar­na med det här jobbet. Det går undan, säger Jenny Bjärkstedt.

Dockorna är ju ganska lika. Kan du återanvänd­a Per Bolund som typ Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen?

– Nej, inte riktigt. Men det är ganska enkelt att förändra dockornas uttryck bara genom att flytta på ögonbrynen eller byta frisyr.

Det första Jenny Bjärkstedt gör när hon blir tillfrågad om en ny karaktär är att bildgoogla personen i fråga. Sedan handlar det om att lyfta fram ansiktsdra­g och små egenheter.

– Ibland blir jag inte helt nöjd, det kan vara något som inte känns rätt med dockan. Så flyttar jag på något litet och plötsligt ... men hej, där är du ju!

När ansiktet är på plats specialsyr Jenny Bjärkstedt och hennes syster Klara alla kläder och konstruera­r sedan en lösning för skådespela­rnas händer så att de kan styra och reglera dockans mun. Allt för att det ska kännas så trovärdigt som möjligt.

Har någon partiledar­e hört av sig med synpunkter på ”sin” docka?

– Inte vad jag vet. Men jag hörde att Ulf Kristersso­n gillar ”Herr Talman” och har hyschat sina middagsgäs­ter och satt på tv:n kl 22 för att titta på programmet. Det vore otroligt roligt om det stämmer, skrattar Jenny Bjärkstedt.

Även Michael Lindgren har hört att flera av partiledar­na uppskattar ”Herr Talman”. Kanske lite väl mycket rent av.

– Mitt ledord har alltid varit trams och substans. Vi är hellre roliga än elaka men analyserna ska vara tillräckli­gt träffande för att göra lite ont. Det blir väl som en roast på en företagsfe­st, lite bitterljuv­t sådär.

Men om partiledar­na uppskattar ”Herr Talman”, har ni verkligen gjort ert jobb då?

– Det kan man såklart fråga sig som satiriker. Får vi alltför mycket beröm av dem vi försöker dra ner brallorna på, då har vi nog ändå misslyckat­s med att dra ner brallorna på dem.

"Jag hörde att Ulf Kristersso­n gillar ’Herr Talman’ och har hyschat sina middagsgäs­ter och satt på tv:n kl 22 för att titta på programmet.

 ?? BILD: NILS PETTER NILSSON ?? Söta dockor kommer undan med grova kommentare­r. Så är det bara. Här planerar Tobias Billström (Christian Åkesson), Ebba Busch (Louise Nordahl) och Ulf Kristersso­n (Henrik Johansson) regeringen­s påskfest.
BILD: NILS PETTER NILSSON Söta dockor kommer undan med grova kommentare­r. Så är det bara. Här planerar Tobias Billström (Christian Åkesson), Ebba Busch (Louise Nordahl) och Ulf Kristersso­n (Henrik Johansson) regeringen­s påskfest.
 ?? ?? Rysslands provokativ­e president Putin har fallit på Christian Åkessons lott. Här ska Putin läsa en hotfull dikt tillägnad Sverige, ”den lilla rödbetan” som han kallar vårt land.
Rysslands provokativ­e president Putin har fallit på Christian Åkessons lott. Här ska Putin läsa en hotfull dikt tillägnad Sverige, ”den lilla rödbetan” som han kallar vårt land.
 ?? ?? Det är tredje säsongen av ”Herr Talman” som Michael Lindgren och skådisen Louise Nordahl gör tillsamman­s.
Det är tredje säsongen av ”Herr Talman” som Michael Lindgren och skådisen Louise Nordahl gör tillsamman­s.
 ?? ?? ”Det är en otroligt kreativ, snäll och lustfylld miljö”, säger Mirja Burlin som gör debut i årets upplaga av ”Herr Talman”.
”Det är en otroligt kreativ, snäll och lustfylld miljö”, säger Mirja Burlin som gör debut i årets upplaga av ”Herr Talman”.
 ?? ?? Centerpart­iets Muharrem Demirok är ny i gänget för i år.
Centerpart­iets Muharrem Demirok är ny i gänget för i år.
 ?? ?? Jenny Bjärkstedt arbetar om sina dockor löpande under säsongen. Ibland har hon bara ett par minuter på sig innan kamerorna börjar rulla.
Jenny Bjärkstedt arbetar om sina dockor löpande under säsongen. Ibland har hon bara ett par minuter på sig innan kamerorna börjar rulla.
 ?? ?? Mirja Burlin som Magdalena Andersson och Henrik Johansson som Miljöparti­ets Daniel Helldén inväntar Jacob Wallenberg­s helikopter.
Mirja Burlin som Magdalena Andersson och Henrik Johansson som Miljöparti­ets Daniel Helldén inväntar Jacob Wallenberg­s helikopter.
 ?? ?? En trött Joe Biden dök upp i första avsnittet av ”Herr Talman” för att gratulera Sverige till Natomedlem­skapet.
En trött Joe Biden dök upp i första avsnittet av ”Herr Talman” för att gratulera Sverige till Natomedlem­skapet.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden