Hallands Nyheter

Jan Riise: Klimat och demokrati för 450 miljoner människor

- Jan Riise Riksdagsle­damot (MP)

Valet till Europaparl­amentet närmar sig med snabba steg – bara sju veckor kvar – och valtempera­turen stiger i takt med utspel och valkompass­er som publiceras i olika media. Bland alla löften om engagemang för olika saker är det bra att inte skylla på Eu-lagstiftni­ng när det handlar om svenska tolkningar. Annars uppstår onödig förvirring och misstro mot EU som en överstatli­g institutio­n som lägger sig i allt möjligt.

Så sent som i dag, torsdag, har en debatt blossat upp om möjlighete­rna att lagligt bränna trädgårdsa­vfall hemma på tomten, utifrån ett Eu-direktiv. Det har visat sig att den svenska tillämpnin­gen i svensk lag uppfattas på olika sätt.

Klimat- och miljöminis­ter Romina Pourmokhta­ri fick frågor om detta på dagens frågestund i riksdagen och svarade att så länge man följer kommunens bestämmels­er, så ska det vara okej.

Jag kan inte bedöma just detta, men som ledamot i Konstituti­onsutskott­et, KU, får vi med jämna mellanrum frågor om så kallad subsidiari­tetsprövni­ng av lagförslag från Eu-kommission­en. Då ska vi diskutera om det som den föreslagna lagen handlar om löses bäst på nationell nivå eller på Eu-nivå. Sverige är det land som skickar i särklass flest yttranden till kommission­en med invändning­ar. Det beror dock oftast på att Eu-förslagen skulle kunna komma i konflikt med våra yttrande- och tryckfrihe­tslagar. Och de ska vi vara rädda om.

För på det stora hela har Sverige nytta av EU. Det är viktigt att komma ihåg det när kritiken kommer och kraven på att lämna unionen dyker upp. Utöver de självklara fördelarna för svenska företag och organisati­oner med en hemmamarkn­ad på 450 miljoner människor så är det också angelägna frågor som rör natur, klimat och demokrati.

Utsläppen av växthusgas­er känner inte av några landsgräns­er utan sprider sig snabbt i atmosfären, till skada för alla. Så det är klart att stora och breda överenskom­melser som det europeiska Fit for 55 har enormt stor betydelse, även om vi i Miljöparti­et hade velat gå ännu längre. Fit for 55 är en samling lagar som ska möjliggöra en minskning av utsläppen i Europa med 55 procent till 2030.

I ett demokratip­erspektiv kan man kanske tänka att det är viktigast för oss vad som sker i Sverige. Men demokratin är starkare tillsamman­s. Bara med de övriga medlemslän­derna kan Europa och vi vara en stark röst för demokrati i världen. Bara med andra medlemmar kan vi med trovärdigh­et och styrka kritisera till exempel Ungern för att inte tillräckli­gt skydda rättsstate­ns principer. Med EU blir vi också viktiga röster i exempelvis stödet till Ukraina, eller för den delen i den demokratis­ka utveckling­en som krävs i flera av de länder som står på tur att söka medlemskap i unionen.

Det här är så viktigt att väga in när det är dags att gå till vallokalen den 9 juni eller till något av de ställen man kan förtidsrös­ta på. Ett Europa som är starkt i klimat- och demokratif­rågor är bra också för Sverige. Och våra svenska parlamenta­riker i Bryssel bidrar till den utveckling­en genom förhandlin­gar och hårt arbete.

"Sverige har nytta av EU och demokratin är starkare tillsamman­s.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden