Hallands Nyheter

En gripen misstänkt för guldbedräg­erier

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Halland: Guldbedrag­arna misstänkts ha dragit fram genom mängder av städer och lurat hundratals personer. Polisen har efter ett intensivt arbete lyckats gripa en person som nu sitter frihetsber­övad.

Den 5 april hyrde två män in sig både på Folkets hus i Varberg och på Grand i Falkenberg. De uppgav att de represente­rade Guld & Silver Kompaniet, ett företag som köper guld, silver och gamla mynt mot direkt betalning.

Väl på plats uppgav dock männen att Swish strulade och sade i stället att de skulle föra över pengar för de värderade smyckena via en banköverfö­ring.

Men några pengar dök aldrig upp hos kunderna.

De misstänkta guldbedrag­arna har farit fram i mängder av städer i Småland, Blekinge, Skåne och Västra Götaland och agerat på liknande sätt. Sedan dess har polisanmäl­ningarna strömmat in.

HN kan nu avslöja att polisen har gripit en av de misstänkta bedragarna.

– En person är frihetsber­övad. Personen greps i slutet av veckan. Vi jobbar ganska intensivt med det här, så jag varken vill eller kan säga mer om personen, säger Anton Molin, tillförord­nad gruppchef på polisens bedrägeris­ektion i region väst.

I region väst har polisen fått in cirka 75 anmälninga­r som rör ärendet. I Falkenberg och Varberg rör det sig om ungefär 15 anmälninga­r.

– De ärenden som vi har sett är att folk lämnat in sina guldbespar­ningar som man har hemma. Vi vet inte högsta och lägsta värdet men det är smycken och tusenlappa­r det handlar om, säger Anton Molin.

Vad händer nu i utredninge­n?

– Det vi kan säga är att utredninge­n är inne i ett intensivt skede. Vi håller på att utreda sammanhang­et och likheterna mellan anmälninga­rna. Vi analyserar det material vi har, säger Anton Molin.

I utrednings­materialet finns bland annat övervaknin­gsfilmer från Grand i Falkenberg.

– Vi har kameror och polisen har fått bildmateri­al från oss, bekräftar ägaren Alf Andersson.

Region väst samarbetar med andra bedrägeris­ektioner som även de hanterar hundratals polisanmäl­ningar som rör ärendet. Men Anton Molin tror att det kan trilla in ännu fler anmälninga­r.

– Uppmärksam­heten i media gör att det kanske dyker in fler, säger han och uppmanar folk att inte gå i fällan igen:

– Om man har möjlighet, undersök om det är en seriös aktör och se till att få pengarna på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden