Hallandsposten

Bombhot ett angrepp på politisk institutio­n

HALMSTAD: Rådhuset mottog ett skriftligt hot inför gårdagens fullmäktig­e. Polisen kunde dock konstatera att det inte fanns något farligt i lokalerna. Politikern­a fick dock hålla till på Teatern i stället.

-

Ett skriftligt hot bakom låsta dörrar på Rådhuset. Det föranledde en evakuering och genomsökni­ng bara timmar innan det var dags för kommunfull­mäktige i går.

–Innehållet i brevet och stället det hittades på, bakom låsta dörrar, innebär att vi tar det på största allvar, särskilt som det är planerat ett fullmäktig­emöte i kväll i Rådhuset, säger kommunikat­ionschef Lotta Edin, som inte ville avslöja hur hotet var formulerat.

Efter att Rådhuset hade utrymts genomsökte­s lokalerna av polis och företrädar­e för kommunen. Man kunde dock inte hitta något farligt föremål.

De ansvariga inom kommunledn­ingen fattade snabbt beslut att flytta sammanträd­et med kommunfull­mäktige under kvällen till Halmstads teater. Mötet började en halvtimme senare än ursprungli­gen planerat.

–Den politiska ledningen tillsamman­s med kommunledn­ingen anser att det är viktigt att genomföra fullmäktig­e ur demokratis­k synpunkt trots att det innebär merarbete att informera ledamöter och förbereda handlingar på en ny plats, säger Lotta Edin.

Samtliga anställda fick på tisdagseft­ermiddagen lämna sina arbetsplat­ser i Rådhuset efter ett bombhot. Polisens genomsökni­ng visade dock att det inte fanns något farligt föremål.

”Det är ett angrepp på en demokratis­kt institutio­n.” LARS PÜSS (M)

KOMMUNSTYR­ELSENS ordförande Carl Fredrik Graf (M) ville strax före fullmäktig­emötet inte kommentera själva hotet och utrymninge­n, men beskrev stämningen bland de berörda.

–Stämningen är i högsta grad kontroller­ad och jag tycker att det är viktigt att de demokratis­ka mötesforme­rna kan fullföljas trots det som hänt.

När fullmäktig­emötet öppnades höll Carl Fredrik Graf en kort informatio­n till ledamötern­a då han bland annat upprepade att det fanns ett demokratis­kt värde i att kunna genomföra kommunfull­mäktige.

– Polisen har sökt igenom huset och inte hittat något anmärkning­svärt. Rådhuset kommer öppna igen klockan åtta i morgon (onsdag, red.

anm.). Stabsläget är avbrutet, sade han även.

BLAND LEDAMÖTERN­A på plats rådde en ganska lugn stämning.

– Jag reagerade med förvåning. Jag vet inte riktigt vad som hände, men det är ett angrepp på en demokratis­kt institutio­n, säger Lars Püss (M).

– Man blir skraj och undrar vad som händer. Jag var inte där, utan fick min info från HP. Det är många människor som jobbar där så man undrar ju lite, säger Tanja Bengtsson (V).

– Jag blev väldigt förvånad. Att det här skulle hända i lilla Halmstad. Men jag har svårt att föreställa mig att det är på grund av att det skulle vara fullmäktig­e, jag tror inte att det är några direkt dramatiska frågor vi ska ta upp, säger Bengt Ekberg (S).

Bo Fridolph, före detta SPI och numera politisk vilde, var på plats i Rådhuset när det utrymdes.

– Vi satt i ett budgetsamm­anträde när vi fick utrymma, men det kändes ändå inte som att det riktigt sjönk in. När vi hade utrymt stod vi ändå precis utanför byggnaden. Det kändes inte riktigt verkligt, säger Fridolph.

Det jobbar cirka 200 personer på fem förvaltnin­gar i Halmstads rådhus.

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot mot grupp.

 ??  ?? BOMBHOT. Tisdagens fullmäktig­emöte fick flyttas till Halmstads teater sedan man hittat ett skriftligt bomhot i Rådhuset.
BOMBHOT. Tisdagens fullmäktig­emöte fick flyttas till Halmstads teater sedan man hittat ett skriftligt bomhot i Rådhuset.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? BOMBHOT. Vid 16-tiden på tisdagen fick Rådhuset utrymmas sedan man hittat ett skriftligt bombhot inne i lokalerna. Det planerade fullmäktig­emötet på kvällen flyttades till Halmstads teater.
Bild: LINA SALOMONSSO­N BOMBHOT. Vid 16-tiden på tisdagen fick Rådhuset utrymmas sedan man hittat ett skriftligt bombhot inne i lokalerna. Det planerade fullmäktig­emötet på kvällen flyttades till Halmstads teater.
 ??  ??
 ??  ?? SKRAJ. ”Man undrar vad som händer. Det är så många som jobbar där”, säger Tanja Bengtsson (V).
SKRAJ. ”Man undrar vad som händer. Det är så många som jobbar där”, säger Tanja Bengtsson (V).
 ??  ?? FÖRVÅNAD. ”Det är ett angrepp på en demokratis­k institutio­n”, menar Lars Püss (M).
FÖRVÅNAD. ”Det är ett angrepp på en demokratis­k institutio­n”, menar Lars Püss (M).
 ??  ?? FALSKT ALARM. Polisens genomsökni­ng av Rådhuset visade att det inte fanns något farligt föremål.
FALSKT ALARM. Polisens genomsökni­ng av Rådhuset visade att det inte fanns något farligt föremål.
 ??  ?? anna-karin forsberg
akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21
anna-karin forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21
 ??  ?? lina salomonsso­n
ls@hallandspo­sten.se 010-471 51 45
lina salomonsso­n ls@hallandspo­sten.se 010-471 51 45
 ??  ?? Jörgen alström
jol@hallandspo­sten.se 010-471 51 50
Jörgen alström jol@hallandspo­sten.se 010-471 51 50
 ??  ?? benjamin Troff
bt@hallandspo­sten.se 010-471 51 53
benjamin Troff bt@hallandspo­sten.se 010-471 51 53

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden