Hallandsposten

Turkisk kartläggni­ng kan strida mot lagen

-

Efter Turkiets kartläggni­ng av opposition­ella i Sverige har utrikesdep­artementet nu kontaktat den turkiska ambassaden.

– Vi har framfört vår oro för den här frågan och det har noterats, säger utrikesmin­ister Margot Wallström (S).

Enligt uppgifter till Ekot bedriver företrädar­e för den turkiska Akp-regeringen en systematis­k kartläggni­ng av opposition­ella i Sverige. Framför allt handlar det om människor som sympatise- rar med Gülenrörel­sen. I ett inspelat samtal som Ekot tagit del av hörs en representa­nt för en regimtroge­n grupp i Sverige försöka övertala en Gülensympa­tisör att lämna över namn på politiska sympatisör­er. Han säger att mannen finns på en lista över regimkriti­ker – och varnar för konsekvens­erna om han inte samarbetar.

Utrikesdep­artementet har kontaktat den turkiska ambassaden via telefon men Margot Wallström ser just nu inga skäl att kalla upp den turkiska ambassadör­en.

Om den turkiska regeringen har bedrivit flykting- spionage i Sverige blir det både rättsliga och politiska följder, enligt Margot Wallström.

Folkrättse­xperten Ove Bring menar att det turkiska agerandet kan kallas för flyktingsp­ionage.

– Det är i strid mot svensk lag, det är inget tvivel om det. Dessutom strider det mot folkrätten, säger han.

Enligt Paul Levin, vid Institutet för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t, kan kartläggni­ngen få stora konsekvens­er. Personer som tidigare anklagats för samröre med Gülenrörel­sen i Turkiet har förlorat sina jobb, fängslats, och i vissa fall också torterats, enligt Amnesty.

– Det är klart de här personerna känner rädsla. Att utpekas som gülenist gör det omöjligt att åka hem. Familjemed­lemmar kan fängslas och andra familjemed­lemmar kan ta avstånd från en, säger han. (TT)

 ?? FOTO: YASIN BULBUL/AP ?? Turkiets presidente­n Recep Tayyip Erdogan.
FOTO: YASIN BULBUL/AP Turkiets presidente­n Recep Tayyip Erdogan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden