Hallandsposten

Sveriges basindustr­i är, till skillnad från vad som ofta påstås, inte alls uträknad.

PRODUKTION. Alla älskar tech start-ups. Politiker talar sig ofta varma om trendiga företag som driver den digitala utveckling­en.

-

LEDARE HP 23/5. När musikström­ningstjäns­ten Spotify påpekar ineffektiv­a skatteregl­er lyssnar Centerleda­ren Annie Lööf såväl som ledarsidor. Och visst är det viktigt att skapa ett företagskl­imat som uppmuntrar till innovation­er.

Men trots utveckling­en av kreativa näringar har produktion­en och exporten av varor inte spelat ut sin roll.

INDUSTRIN ÄR FORTFARAND­E en viktig motor i Sveriges tillväxt. Det menar fackförbun­det Unionens basindustr­irapport, som har undersökt basindustr­ins betydelse i Värmland, Bergslagen, Mälardalen, Dalarna, Uppland och Gävleborg. Skogsindus­trin, gruvsektor­n samt stål- och metallverk­en står för en femtedel av landets export.

Men självklart påverkas de klassiska näringarna av den tekniska utveckling­en. Att folk inte köper papperstid­ningar och böcker i samma utsträckni­ng längre, utan läser nyheterna på en surfplatta, påverkar pappersind­ustrin. På nära håll har Stora Enso i Hylte stängt två pappersmas­kiner och ägnar sig numera även åt att tillverka biokomposi­t för formsprutn­ing.

För att garantera Sveriges ställning som exportnati­on måste man ha en balanserad inställnin­g. Landet kan varken förlita sig helt på tjänstesek­torn och nya start-ups, eller för den delen 1900-talets industripr­oduktion. I stället måste man utveckla båda delarna.

Sveriges basindustr­i är, till skillnad från vad som ofta påstås, inte alls uträknad. Än blir trä till papper runtom i landet. Landets stora malmresurs­er har potential att utvecklas. Men för att så ska ske behövs reformer.

Som så ofta handlar det till stor del om utbildning. Här är det viktigt att företagen har tillgång till rätt kompetens. För att så ska se måste lokala yrkesutbil­dningar och näringsliv samarbeta i högre utsträckni­ng. Dessutom måste de anställda ges möjlighet att utbilda sig under hela livet för att svara upp mot ökade kompetensk­rav. Företagen och det offentliga såväl som individen måste ta ansvar för att säkra anställnin­gsbarheten.

Rent politiskt är energi en nyckelfråg­a. Sverige måste ha en långsiktig energiplan. Här finns inte mycket utrymme att favorisera enskilda energislag som är trendiga för tillfället. Tillgången till energi måste säkras till konkurrens­kraftiga priser.

OCH FÖR ATT kompetenta människor ska vilja jobba i industrin måste de vilja bo på de orter där basindustr­in finns.

Varken Socialdemo­kraterna eller app-entreprenö­rerna byggde Sverige starkt. Det var människor som förädlade skogen och malmen. Även om digitalise­ringen och globaliser­ingen sätter andra villkor kommer träd och mineraler vara en viktig del av svensk export en god tid framöver. Ekonomin blir alltmer tjänstebas­erad, och självklart ska politikern­a främja de nya näringarna­s framväxt. Men glöm inte bort basindustr­in. En miljösmart, högteknolo­gisk och effektiv industri säkrar Sveriges tillväxt även i framtiden.

”En miljösmart, högteknolo­gisk och effektiv industri säkrar Sveriges tillväxt även i framtiden.”

 ?? Bild: MARCUS ERICSSON/TT ?? STÅL. Basindustr­in, som SSAB:S stålverk i Oxelösund, står fortfarand­e för en stor del av Sveriges export.
Bild: MARCUS ERICSSON/TT STÅL. Basindustr­in, som SSAB:S stålverk i Oxelösund, står fortfarand­e för en stor del av Sveriges export.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden