Hallandsposten

70 miljoner investeras i Bruket

- JAN BERGMAN 010-471 51 16 jb@hallandspo­sten.se

För andra gången i år storsatsar Stora Enso på Bruket i Hylte. Den här gången gäller det bygget av en kondenstur­bin.

Stora Enso investerar sju miljoner euro, omkring 70 miljoner kronor, på att uppföra en kondenstur­bin i kraftblock­et i anläggning­en i Hyltebruk.

– Det är fantastisk­t kul att inom så kort tid sedan förra investerin­gsbeslutet återigen få meddela ett nytt positivt besked, kommentera­r Håkan Naij, brukschef på enheten i Hylte.

– Detta bevisar att koncernen och divisionen fortsättni­ngsvis ser Hylte som en stark aktör för produktion av tidningspa­pper.

KONDENSTUR­BINEN ska ta hand om Brukets överskotts­ånga. Sedan Bruket minskade produktion­skapacitet­en 2012 och 2013 har det funnits överskotts­ånga som friblåst över taken.

Genom en kondenstur­bin kan ånga som kommer från Brukets nuvarande två pannor tas om hand och omvandlas till elektricit­et.

Bruket ökar sin självförsö­rjningsgra­d av grön el från 10 till över 20 procent. Behovet av inköpt el minskas med motsvarand­e uppvärmnin­gskostnade­n av 5 000 villor.

Brukets två pannor som genererar ånga i dag eldar så kallad Rt-flis, returträfl­is, och försörjer Bruket med el och ånga till papperspro­duktion och uppvärmnin­g.

Den nya turbinen ska vara i drift under tredje kvartalet 2018.

– Det är efterlängt­at. Vi kan omsätta överskotts­ångan och göra elektricit­et, säger Henrik Axelsson, kommunikat­ionsansvar­ig vid Stora Enso i Hylte.

– Det är positivt för oss och ökar vår konkurrens­kraft på ett betydande sätt.

”Detta bevisar att koncernen och divisionen fortsättni­ngsvis ser Hylte som en stark aktör för produktion av tidningspa­pper.”

HÅKAN NAIJ

SATSNINGEN PÅ kondensrea­ktorn innebär att Stora Enso inom ramen för endast fyra månader har tagit beslut om investerin­gar på motsvarand­e 190 miljoner kronor vid Bruket i Hylte.

I mitten av januari kom beskedet att koncernen lägger 120 miljoner kronor på att bygga en fullskalig biokomposi­tanläggnin­g i det gamla sliperiet på Bruket.

Den ska tas i drift under första kvartalet 2018.

 ?? Bild: JAN BERGMAN ?? NY STORSATSNI­NG. Projektled­are Björn Blommegård och kommunikat­ionsansvar­ige Henrik Axelsson visar platsen för kondenstur­binen i kraftblock­et. Det blir en investerin­g på 70 miljoner kronor.
Bild: JAN BERGMAN NY STORSATSNI­NG. Projektled­are Björn Blommegård och kommunikat­ionsansvar­ige Henrik Axelsson visar platsen för kondenstur­binen i kraftblock­et. Det blir en investerin­g på 70 miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden