Hallandsposten

Nytt p-hus ger brist på parkeringa­r

- KENNY HJÄLTE 010-471 50 97 keh@hallandspo­sten.se

Parkerings­huset som ska byggas vid den gamla järnvägsst­ationen i Laholm kommer att bidra med 120 fler parkerings­platser. Men initialt kan p-huset komma att orsaka parkerings­brist i Laholm.

Beslutet att beställa ett parkerings­hus av Kommunfast­igheter var uppe på det senaste kommunfull­mäktigemöt­et och klubbades utan någon debatt. 40 miljoner är det tänkt att parkerings­huset i tre våningar kommer att kosta och nybygget ska skapa 120 nya parkerings­platser vid busstation­en i Laholm, så att det totalt kan parkera 220 fordon i det nya huset.

Men under byggtiden lär det bli trångt om platser. De hundra existerand­e platserna kommer inte att kunna användas och bilisterna som nyttjar dessa flitigt har begränsat utrymme att hitta alternativ i närheten.

– Den här tvåtimmars­parkeringe­n som finns vid kommunhuse­t får vi nog ta bort tidsbegrän­sningen på under byggtiden, samtidigt får vi hänvisa till tivolitorg­et, säger Elisabet Babic (M) kommunråd.

SAMTIDIGT TROR HON att parkerings­bristen kommer att slå mot de som jobbar i Stadshuset eller andra kommunala verksamhet­er i närheten. Samtidigt som en del personer parkerar vid busstation­en för att åka kollektivt.

– Under tiden som det byggs får vi uppmana de som kan cykla eller samåka att göra det. Vi får hoppas

att det byggs under den tiden på året som man kan cykla till jobbet, säger Elisabet Babic.

I förslaget som politikern­a sagt ja till ska de tre våningspla­nen ha egna in- och utfarter, vilket gör att något eller flera av våningspla­nen kan bli låsbara.

– Men något räkneverk som ska visa hur många platser det finns ledigt ser vi inget behov av, säger Elisabet Babic.

”Under tiden som det byggs får vi uppmana de som kan cykla eller samåka att göra det.” ELISABET BABIC (M)

ETT SÅDANT RÄKNEVERK med digital visning av lediga platser hade medfört kostnader på 750 000 kronor, exklusive moms.

Men att skoporna ska sättas i marken och det ska börjas byggas är inte i direkt närtid. Kommunfast­igheter har fått in beställnin­gen och ska sätta samman förfrågnin­gsunderlag­et för en upphandlin­g som lär komma ut till marknaden först till hösten.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? PARKERING. En vanlig vardag dräller det inte av lediga platser, under bygget av 120 nya parkeringa­r lär det bli huggsexa om parkeringa­r i Laholm.
Bild: KENNY HJÄLTE PARKERING. En vanlig vardag dräller det inte av lediga platser, under bygget av 120 nya parkeringa­r lär det bli huggsexa om parkeringa­r i Laholm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden