Hallandsposten

Stora risker efter könsstympn­ing

Kunskapen för låg: ”Det finns inga generella riktlinjer”

-

Kvinnor som könsstympa­ts kan få en korrigerin­gsoperatio­n i Sverige. Men kunskapen om vad kvinnorna riskerar i hemländern­a om de inte får stanna är för låg. Nu ska Migrations­verket ta reda på mer.

Maria, 18 år, älskar fotboll och spelade ofta med sina bröder i Somalia. Men det ansågs inte lämpligt för flickor. Hennes morfar tyckte att hon skulle könsstympa­s och ingreppet utfördes när hon var mellan åtta och nio år gammal.

När hon kom till Sverige uppdagades problemen efter könsstympn­ingen. Hon hade svåra smärtor och en så kallad öppningsop­eration genomförde­s. Nu riskerar hon utvisning, efter sitt andra avslag i Migrations­domstolen. I Somalia riskerar hon ett liv i isolering, att utsättas för våld och att ingreppet utförs på nytt.

Maria fortsatte att spela fotboll i Sverige, men nu orkar hon inte längre. Oron inför framtiden är stor.

– Efter två avslag av Migrations­verket känner jag mig deprimerad. I Somalia är det absolut förbjudet att öppnas innan man är gift. Det blir stora problem, berättar hon.

För en annan 18-årig flicka från Somalia blev Migrations­verkets beslut ett annat. När flickan först kom till Sverige nekades hon uppehållst­illstånd. Som 16-åring genomförde­s en korrigerin­gsoperatio­n och efter flera turer, ansågs situatione­n förändrad och flickan förtjänade enligt Migrations­verket flyktingst­atus, ett av de starkaste skälen för asyl.

Läkaren Bita Eshraghi arbetar på Amelmottag­ningen på Södersjukh­uset som tar emot kvinnor med problem orsakade av könsstympn­ing. Ungefär 140 kvinnor får varje år vård på mottagning­en och ett fåtal av dessa är minderårig­a. Oftast är de ensamkomma­nde och flickorna tar sällan själva kontakt med vården.

– Det krävs stort mod att komma till oss i den åldern. Mensvärk och återkomman­de urininfekt­ioner är bland de vanligaste sökorsaker­na. Men också frågor om vad som egentligen har hänt, säger Bita Eshraghi.

– Även om vi rekommende­rar en öppningsop­eration som behandling för hennes besvär, så tvekar de. De är rädda för att betraktas som ”orena” när de tvingas återvända till hemlandet. En del riskerar utfrysning, andra riskerar att utsättas för ytterligar­e våld. Vi försöker stötta flickan så gott det går.

Katarina Frunge, rättslig expert på Migrations­verket, menar att kunskapen om könsstympn­ing, till exempel vad flickorna riskerar i sina hemländer, är stor på myndighete­n. Men när det kommer till korrigerin­gsoperatio­ner och vad de kan få för konsekvens­er, finns det bristande informatio­n.

– Det sker alltid en individuel­l prövning. Riskerar hon att könsstympa­s kan hon få flyktingst­atus, eftersom det faller under förföljels­e på grund av kön. Men det finns inga generella riktlinjer vi kan förlita oss på när det kommer till korrigerin­gsoperatio­ner, säger hon.

Katarina Frunge hoppas att fler utrednings­resor ska ge mer bakgrund till besluten. En utrednings­resa till just Somalia är planerad till slutet av 2017.

Det finns heller ingen uppfattnin­g på Migrations­verket om hur många kvinnor det kan röra sig om. Det är sällsynt att en korrigerin­gsoperatio­n uppges i myndighets­kontakten, eller som asylskäl.

–Det är ytterst ovanligt, därmed inte sagt att det inte förekommer.

Tabut kring könsstympn­ing är starkt, och många väljer hellre att leva med problemen än att söka hjälp, berättar Khadra Seerar vid stiftelsen Desert Flower, som arbetar mot könstympni­ng.

–Hon riskerar att frysas ut av sin familj och sin klan vilket medför enorm social utsatthet och fara för livet. Förutom klanen finns inget socialt skyddsnät, ingen försäkring­skassa eller arbetsförm­edling. Som kvinna ska du gifta dig och bilda familj, annars är du utanför samhället. Ella Sundström/tt

 ?? FOTO: NOELLA JOHANSSON/TT ?? Maria könsstympa­des som barn i Somalia och har i Sverige genomgått en korrigerin­gsoperatio­n. Nu riskerar hon utvisning efter sitt andra avslag i Migrations­domstolen.
FOTO: NOELLA JOHANSSON/TT Maria könsstympa­des som barn i Somalia och har i Sverige genomgått en korrigerin­gsoperatio­n. Nu riskerar hon utvisning efter sitt andra avslag i Migrations­domstolen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden