Hallandsposten

Tidning: Catalán utredde misstänkt minister

-

Svenska Fn-medarbetar­en Zaida Catalán utredde brottsmiss­tankar mot en av den kongolesis­ka regeringen­s ministrar, Clément Kanku, när hon mördades.

Det framgår av en artikel i New York Times.

Enligt tidningen hade Catalán 130 filer om Kanku i sin dator.

En av dessa var ett inspelat telefonsam­tal där Kanku och en medarbetar­e pratar om ett mord på en arméoffice­r och dennes livvakter. Av samtalet att döma, kan morden ha beordrats eller beställts av Kanku.

Uppenbart är att Catalán var upphetsad över materialet. Hon befann sig i Kongo-kinshasa för att på FN:S uppdrag utreda misstankar om brott mot mänskliga rättighete­r i landet, bland annat Kankus inblandnin­g i massakrer i regionen Kasai förra året.

Hon skrev i sin dagbok i slutet av januari (översatt från engelska): ”Jag kanske kan sätta dit den här skitstövel­n. Jäklar!”

Det är, enligt New York Times, oklart hur Catalán fått tag på det inspelade samtalet. Men personer som kände till hennes utredning hävdar att hon talat om för Kanku att hon hade tillgång till inspelning­en.

Det var tänkt att hon skulle möta honom efter att hon kommit tillbaka från sin resa in i bushen – den resa då hon mördades tillsamman­s med sin amerikansk­e kollega Michael Sharp.

New York Times har kontaktat Kanku som erkänner att han pratat med Catalán och Sharp, men strax därefter avslutar han samtalet tvärt.

Kanku var utveckling­sminister fram till maj i år då han avskedades från sin post. Det är känt att han har kopplingar till milisstyrk­or i Kasai. Han utsågs till minister i regeringen specifikt för att han troddes kunna få kontroll över rebellerna.

Den kongolesis­ka regeringen hävdar att de vet vilka som låg bakom morden på Catalán och Sharp, men har ännu inte lämnat ut några detaljer.

Roland Johansson/tt

 ??  ?? Zaida Catalán.
Zaida Catalán.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden