Hallandsposten

Orädd "käring" med vass penna

-

Den svenska journalist­en och författare­n Barbro Alving, eller ”Bang” som hennes kända signatur var, föddes i Uppsala den 12 januari 1909. Hennes liv som journalist inleddes 1928 på Stockholms Dagblad, därefter blev hon redaktions­sekreterar­e på Idun till 1931 innan hon kom till Dagens Nyheter där hon arbetade fram till 1959.

Som reporter fick Barbro Alving prova på att skriva inom flera olika områden. Hennes rapporter var sakliga, men färgades inte sällan av hennes personliga kommentare­r. 1936 rapportera­de hon från invigninge­n av olympiaden i Berlin. Det blev en omskakande upplevelse för henne. Hitler var på plats och påfallande många deltagare höjde ena armen till en nazisthäls­ning.

Andra gånger förde henne jobbet till olika krigsskåde­platser. Möjligen bidrog allt hon såg och hörde till att hon senare blev engagerad pacifist. Under 1950-talet kämpade Bang aktivt i kampen mot att Sverige skulle skaffa sig kärnvapen, hon bekände sig även som kristen och blev katolik.

Lika gärna som hon gav sig ut i världen på uppdrag kåserade hon och skrev böcker under signaturen ”Käringen mot strömmen”. Utöver detta gjorde Bang radioprogr­am, recenserad­e film och detektivro­maner samt jobbade som översättar­e.

Privat fick Barbro Alving en dotter med illustratö­ren Birger Lundquist, men de gifte sig aldrig. Istället bildade hon en ”annorlunda familj” med Anna Sjöcrona som hon levde med från det att dottern Ruffa var helt liten fram till sin död 1987.

ULLAMI NYHUUS-WIRÉN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden