Hallandsposten

Vm-kval utan stjärnorna

VOLLEYBOLL: ANTONS SVERIGE SLÅR UR UNDERLÄGE I TJECKIEN

- ANDERS TORNELL at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

De halländska toppspelar­na Marcus Nilsson, ryggskadad, och Dardan Lushtaku, tackat nej för att han är besviken på förbundet efter avstängnin­gsaffären, saknas i den svenska truppen.

Därför är det ett stukat blågult landslag som ställs på benen i Vmkvalprem­iären mot Spanien i Karoly Vary på onsdag kväll.

Sverige spelar fem matcher på lika många dagar och möter sedan i tur och ordning hemmanatio­nen Tjeckien samt Finland, Nordirland och Cypern

GRUPPSEGRA­REN GÅR DIREKT till VMslutspel­et i Bulgarien och Italien nästa höst medan grupptvåan får kvala vidare.

– Det är inte vi som har pressen på oss. Finland och Tjeckien är favoriter, men vi har en hög högstanivå och spelar vi på topp kan vi vara där och hota de bästa lagen, säger Anton Wijk-tegenrot.

– Vi tappar mycket när Dardan inte är med och likadant är det med Marcus, som dragit ett tungt lass. Men å andra har vår vänsterkan­t gått framåt och centrarna har också blivit bättre så jag ser positivt på turneringe­n.

WIJK-TEGENROT HAR MED sig klubbkompi­sarna Viktor Lindberg och Philip Pettersson till Vm-kvalet, men det är en annan halländsk spelare som han konkurrera­r med om liberoroll­en.

Anton har närmast varit självskriv­en i laget tidigare, men har under kvalupplad­dningen fått dela speltid med Falkenberg­s Johan Eriksson.

– Det är bara bra med konkurrens, men jag kan tycka att det är en fördel att jag har spelat många viktiga matcher. Johan har varit duktig i Elitserien och gjort det bra på lägren. Vi sporrar varandra.

Sverige slog Spanien med 3–0 i en turnering ifjol och har även spelat jämnt med både Finland och Tjeckien.

– Det känns som om vi har ett mentalt övertag på Spanien och kan vi vinna med 3–0 igen så har vi fått en bra start, tycker Tegenrot, som ser kvalet som ett skyltfönst­er. Han vill nämligen bli proffs igen. – Det blev inte som jag hade tänkt mig på Cypern. Ska jag ut en gång till så ska jag göra det på riktigt. Jag känner att jag behöver ett nytt steg för att utvecklas vidare.

Sverige får klara sig utan stjärnorna i Vm-kvalet i Tjeckien. Då blir Anton Wijk-tegenrots landslagsr­oll extra viktig. – Vi vet att vi har nivån, men det kommer att bli tufft, säger Hylte/halmstads 28-åring.

”Vi har en hög högstanivå och spelar vi på topp kan vi vara där och hota de bästa lagen.”

ANTON WIJK-TEGENROT

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN ?? RUTINERAD SPELARE. Hylte/halmstads Anton Wijk-tegenrot får en viktig roll i Vm-kvalet när landslaget­s två stora stjärnor saknas i truppen.
Bild: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN RUTINERAD SPELARE. Hylte/halmstads Anton Wijk-tegenrot får en viktig roll i Vm-kvalet när landslaget­s två stora stjärnor saknas i truppen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden