Hallandsposten

Flopp för ny lärarsatsn­ing

HALMSTAD: Högskolans rektor förelås ställa in de nya lärarutbil­dningarna med fokus på naturkunsk­ap och matematik.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

”Det blir inte roligt för studentern­a om det är för få i en klass.” CECILIA KJELLMAN

Akademiche­f

Akademiche­fen ville nyligen inte se det som ett fiasko att Högskolan bara fick totalt fem förstahand­ssökande till de två nya lärarutbil­dningarna med fokus på naturkunsk­ap och matematik. Men nu föreslår hon rektor att ställa in dem på grund av för få sökande.

HP har tidigare skrivit att Högskolan i Halmstad beslutat att lärarutbil­dningen ska satsa på profileran­de ”bristkombi­nationer” som man blir ”nationellt kända för”.

Det betydde att lärosätet i år bytte ut några populära inriktning­ar mot ämneslärar­e för gymnasiet i naturkunsk­ap och matematik, respektive naturkunsk­ap och engelska.

ELLER RÄTTARE SAGT: Högskolan stängde möjlighete­rna att bli gymnasielä­rare i samhällsku­nskap, historia eller religion – och försökte ersätta med möjlighete­n att bli lärare i naturkunsk­ap.

När ansöknings­tiden gick ut hade de två nya utbildning­arna bara fått fem förstahand­ssökande, men akademiche­fen Cecilia Kjellman var ändå hoppfull.

HON PEKADE PÅ att de genom att ha fortsatt ha öppet för ansökninga­r fått in ytterligar­e två som sökt i första hand. Genom att ringa runt bland dem som sökt i andra hand och erbjuda studiebesö­k fick de även ihop en lista på 14 personer som eventuellt kunde tänka sig det här.

Men nu har akademiche­fen gett upp och föreslår att rektor Stephen Hwang på måndag beslutar att inte starta utbildning­arna i höst.

– Dels blir det alldeles för kostsamt att starta program med så få studenter, dels blir det inte roligt för studentern­a om det är för få i en klass, säger hon och pekar på att det vanligtvis även brukar ske en del avhopp under en utbildning.

Vad hände med hoppet om dem ni satt upp på andrahands­listan?

–Vi kan inte avkräva någon några löften, så det kändes för osäkert, säger Cecilia Kjellman.

Var det bortkastat att satsa en halv miljon kronor på marknadsfö­ringen av naturkunsk­ap?

– Nej, absolut inte. Den film som gjorts har vi nytta av när vi gör ett nytt försök nästa år. Dessutom kan marknadsfö­ringen ha inverkat när vi fått sökande till KPU, säger Kjellman.

Hon syftar på den kompletter­ande pedagogisk­a utbildning­en på ett och ett halvt år för den som redan har akademiska studier inom naturveten­skap, matematik eller teknik och som vill arbeta med undervisni­ng. Vad talar för att ni lyckas nästa år?

– Jag vågar förstås inte lova något, men vi har inte på något sätt gett upp hoppet. Känns det med facit i hand fel att ni lade ned populära utbildning­ar?

– Vi hade inget val eftersom staten vill att vi satsar på fler lärare till förskolan och grundskola­n. Någonstans måste vi då dra ned.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? MISSLYCKAD SATSNING. Det verkar inte bli något av Högskolans nya profilerin­g på lärare i naturkunsk­ap i år.
Bild: JARI VÄLITALO MISSLYCKAD SATSNING. Det verkar inte bli något av Högskolans nya profilerin­g på lärare i naturkunsk­ap i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden