Hallandsposten

Olämpligt med bad i Tylösand

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Tylebäck och Frösakull first camp har otjänligt badvatten, visar prover som togs tidigare i veckan. Även i Gullbranna avråds det från bad.

Tre av badplatser­na i Halmstad har visat sig ha otjänligt vatten.

Prover som togs tidigare i veckan har gett otjänliga resultat för badplatser­na Tylebäck, Frösakull first camp och Gullbranna.

Kommunen avråder därför från bad tills vidare.

Badvatten proverna togs i måndags den 12 juni. Om prov på badplatser­na togs i torsdags och resultaten från dem väntasp å tisdag den 20 juni.

– Förhoppnin­gsvis kommer vi att ha godkända prover då. Troligen beror de otjänliga resultaten på att det har kommit stora mängder regn. De här badplatser­na ligger vid utlopp från bäckar, säger Sofia Warpman, avdelnings­chef på teknik- och fritidsför­valtningen.

Halmstads kommun tar mellan sex och sju prover på samtliga badplatser under badsäsonge­n. Enligt Havs- och vattenmynd­igheten är minimum fyra gånger under säsongen.

– Vi har valt att ta fler prover än vad reglerna säger. Ibland kan det till och med bli åtta prover under säsongen, förklarar Sofia Warpman.

Säsongens första prover visade alltså på tre otjänliga resultat.

– Det var också något som var tjänligt med anmärkning, vilket betyder lite förhöjda värden men vi avråder inte från bad. Alla resultat publiceras på Havs- och vattenmynd­ighetens hemsida, säger Sofia Warpman.

 ?? Bild: JARI VALITALO/ARKIV ?? RÖD FLAGG. Av kommunens 20 badplatser har hittills tre visat att de är olämpliga för bad.
Bild: JARI VALITALO/ARKIV RÖD FLAGG. Av kommunens 20 badplatser har hittills tre visat att de är olämpliga för bad.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? OTJÄNLIGT. På tre populära badplatser, Tylebäck, Frösakull first camp och Gullbranna, har vattnet visat sig vara olämpligt för bad, enligt prover.
Bild: LINA SALOMONSSO­N OTJÄNLIGT. På tre populära badplatser, Tylebäck, Frösakull first camp och Gullbranna, har vattnet visat sig vara olämpligt för bad, enligt prover.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden