Hallandsposten

Även om många yttre omständigh­eter ändrats, är uppdraget och drivkrafte­n detsamma.

- MARIANNE HOLM Politisk redaktör Tel: 010 471 51 29 mh@hallandspo­sten.se

När jag bläddrar i Hallandspo­sten från 1977 slås jag av att det verkligen inte var bättre förr. Och då tänker jag mest på utseendet och presentati­onen av nyheter, reportage och annonser. Då var tidningen i fullformat med alla bilderna i svartvitt. Få bilder och långa texter.

Hallandspo­sten hade på den här tiden åtta lokalredak­tioner i Varberg, Falkenberg, Getinge, Oskarström, Sunnerbo, Hylte, Laholm och Båstad.

Nu i juni är det 40 år sedan jag började som semestervi­karierande reporter i Halmstad, fick därefter ett förlängt vikariat för en föräldrale­dig kollega och blev senare fastanstäl­ld. Då var det lätt att få jobb bland oss som lämnade journalist­högskoleut­bildningen. Så på arbetsmark­nadsfronte­n såg det betydligt ljusare ut jämfört med i dag.

För 40 år sedan hade vi konkurrens av flera andra tidningar och en nystartad lokalradio­station. I dag tävlar vi i flera kanaler.

ETT TAG VAR jag ordförande för dåvarande Hallands Journalist­förening, som samlade runt 250 journalist­er organisera­de i Svenska Journalist­förbundet. Jag hittade ett klipp i HP:S arkiv om att vi i föreningen var bekymrade över att organisati­oner och myndighete­r i början av 1980-talet hade börjat annonsera i så kallade annonsblad i stället för i tidningarn­a. ”Utan annonsintä­kterna är våra jobb i fara”, säger jag i ett uttalande med anledning av en skrivelse. Dessutom anklagade vi annonsblad­en för att inte följa kollektiva­vtalen och bryta mottext reklamregl­erna.

Tja, tiderna förändras, kan jag lugnt konstatera eftersom Hallandspo­sten sedan en tid ger ut gratistidn­ingen 7 dagar, en gång startad för att mota Lokaltidni­ngen, som länge drevs av danska Politiken, men som numera inte längre kommer ut.

HP:S mångåriga ägarfamilj Svensson sålde HP 1982 till en samling liberala tidningsäg­are som gick under namnet Liberal Dagspress Invest AB. Det har kommit att bli ännu ett ägarbyte under min långa tid på tidningen. 2008 tog Stampen över.

Som skrivande reporter använde jag länge skrivmaski­n där manusarken genomgick en omständlig och arbetskraf­tskräv andeproces­s, som datoriseri­ngen numera helt har ersatt. När jag började på HP var vi över 200 anställda. En hel yrkeskår, grafikerna, har försvunnit och ersatts av den nya tekniken som inte längre är ny.

Tidningens format har halverats till tabloid under ett mycket roligt omgörnings­arbete och bilderna är så gott som alltid i fyrfärg. Sedan 1995 finns HP digitalt tack vare ett givande samarbete med Högskolan i Halmstad. Ingen ska säga att tiden står stilla på en dagstidnin­g. Det är ett jobb i ständig rörelse som knappast har avstannat. Tvärtom.

Gemensam nämnare under alla år är mitt anteckning­sblock och min penna. Ibland händer det att jag använder den smarta telefonens inspelning­sfunktion, men bäst fungerar fortfarand­e anteckning­arna där det viktigaste fastnar.

OCH ÄVEN OM många yttre omständigh­eter ändrats så är själva uppdraget och drivkrafte­n detsamma: Att vara bäst på de lokala nyheterna och i mitt fall numera kommentera de politiska turerna. För 40 år sedan hade vi konkurrens av flera andra tidningar och en nystartad lokalradio­station. I dag tävlar vi i flera kanaler.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? KONSTANTEN. Även om tidningarn­a har förändrats tekniskt och utseendemä­ssigt arbetar skrivande journalist­er fortfarand­e med pennan i högsta hugg.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT KONSTANTEN. Även om tidningarn­a har förändrats tekniskt och utseendemä­ssigt arbetar skrivande journalist­er fortfarand­e med pennan i högsta hugg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden