Hallandsposten

Man erkände innehav av barnporr

- KENNY HJÄLTE 010-471 50 97 keh@hallandspo­sten.se

”Det kan bli fler människor som kan bli aktuella i ärendet, det vet vi inte ännu”

HANS LIPPENS

Mannen, bosatt i Laholms kommun, som häktades på torsdagen som misstänkt för att ha haft en ansenlig mängd grov barnpornog­rafi hemma erkänner sig skyldig till brottet.

Förundersö­kningen är i sin linda men vid häktningsf­örhandling­en på torsdagsef­termiddage­n förklarade mannen, som är i 50-årsåldern, att han erkänner gärningen men att han motsatte sig häktningen. Som HP kunde berätta i går häktades ändå mannen för brottet som ska ha pågått från hans hem i tio år.

TVÅ ÅKLAGARE ÄR inkopplade på utredninge­n. De är mycket förtegna om ärendet och beslaget av filmer och bilder och lämnar över kommentare­rna till polisens presstales­person Hans Lippens.

–Utrednings­enheten för I t-brott i Göteborg är inkopplad på ärendet tillsamman­s med åklagarna. Utredninge­n är just nu i ett känsligt läge och därför kan åklagare eller polis i nuläget inte uttala sig om utrednings­åtgärder eller o mantalet misstänkta. Det vill säga om ärendet kan utvidgas eller inte. Vi kan inte heller nämna vad brottsmiss­tanken innefattar just nu, säger Hans Lippens.

BESLAGET AV BARNPORR ska enligt uppgifter till HP vara stort och det ska finnas mycket material att gå igenom för polisen.

– Det kan bli fler människor som kan bli aktuella i ärendet, det vet vi inte ännu. Det är lite känsligt än så länge, säger Hans Lippens och fortsätter:

– Är man ute och surfar på sådana här sidor är det nationella operativa avdelninge­n som håller koll på det och det finns olika kontrollst­ationer på vägen. Förekommer man som en återkomman­de besökare på sajterna, det vill säga att det inte är ett olycksfall att man tagit sin in på sidan, så får man upp ögonen för den här personen och kan forska vidare, säger han.

SOM HP KUNDE berätta i fredagstid­ningen plockades den misstänkte mannen in på förhör i en gryningsrä­d i måndags. Dagen innan han greps ska mannen enligt uppgift ha varit hemma och renoverat och sedan varit aktiv på nätet in på småtimmarn­a.

– Gör man en inhämtning till förhör på morgonen brukar man hålla koll på folk sedan kvällen innan för att förvissa sig om att de är hemma. Klockan sex är en rätt bra tid för att hämta in folk sedan, säger Hans Lippens.

Den misstänkte mannen ska nu genomgå en så kallad § 7-undersökni­ng, efter att häktningsd­omare beslutat detta. Det är en mindre rättspsyki­atrisk utredning för att klarlägga om mannen haft en allvarlig psykisk störning under brottstill­fället och vägleda om mannen kan dömas till fängelse eller vård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden