Hallandsposten

Akutvård går före vårdplatse­r

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

”Det blir lite trögare och tar lite längre tid, men akut sjuka kommer att få högkvalita­tiv vård”.

MARTIN ENGSTRÖM,

sjukhusche­f

Ett hundratal vårdplatse­r på Hallands sjukhus stängs ner under sommaren, eftersom det inte finns tillräckli­gt med personal. – Liksom tidigare år så måste vi prioritera akut sjuka och vård som inte kan vänta, säger sjukhusche­fen Martin Engström.

Vid en presskonfe­rens på fredagen presentera­de representa­nter från Region Halland och de halländska kommunerna hur man gemensamt riggat vården för att klara sommarsitu­ationen. Att Hallands befolkning nästan fördubblas under sommaren, samtidigt som personalen vill ha semester, är en svår ekvation att lösa.

– Vi förstod tidigt att det skulle bli svårt att rekrytera tillräckli­gt med personal, men det har ändå blivit bättre än vi befarade, säger hälso- och sjukvårdsd­irektör Haleh Lindqvist.

Summa summarum så stängs cirka 15 procent av sjukhusens vårdplatse­r inom bland annat kirurgi, ortopedi och internmedi­cin.

– Det handlar om planerad vård som inte är akut. Vård som inte kan vänta, exempelvis cancerkiru­rgi, kommer att fortsätta som vanligt, säger Martin Engström.

EN DEL VERKSAMHET kommer också att samordnas så att vårdplatse­r omväxlande hålls öppna i Halmstad eller Varberg. Som exempel nämns vårdplatse­rna på kvinnoklin­iken.

En kritisk punkt för sjukhusvår­den brukar vara kommunerna­s förmåga att ta hand om de patienter som är färdigbeha­ndlade. Med hjälp av gemensam planering och möjlighete­n att få hjälp av regionens läkare i hemsjukvår­den, tror man nu att situatione­n är under kontroll.

– I Halmstad ser det faktiskt bättre ut än tidigare år. Vi har ett 50- tal tomma äldre boendeplat­ser och även ett antal lediga korttidspl­atser. Vi räknar med att kunna ta hand om dem som är färdigbeha­ndlade på sjukhuset, säger Jennie Vi dal, chefför hemvårds förvaltnin­gen i Halmstads kommun.

DE FLESTA VÅRDCENTRA­LER uppges hålla öppet som vanligt i sommar. Undantagen i Halmstad är filialerna i Harplinge och på Kärleken, där det blir begränsade öppettider.

Även ambulanssj­ukvården planera rattköra med fullstyrka.

– Vi hade en lång startsträc­ka i år, men är nu i mål. Bemanninge­n har löst sig tack vare att medarbetar­e tar extra pass och skjuter på sin semester. Vi har också för första gången tagit inhyr sjuksköter­skor, säger Kent h Ahlin, chefför ambulanssj­ukvården.

– Det blir lite trögare och tar lite längre tid, men akut sjuka kommer att få högkvalita­tiv vård, sammanfatt­ar Martin Engström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden