Hallandsposten

Neptunus torrlagd – vattnet för brunt

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Att använda vatten från Nissan i fontäner har fungerat bra i Europa och tjuren. Men Neptunus står torrlagd och Laxen går upp används inte.

Med anledning av vattenbris­ten och det rådande bevattning­sförbudet beslutade Halmstads kommun tidigare i våras att fylla stadens fontäner med Nissanvatt­en i stället för dricksvatt­en. Men det visade sig medföra bekymmer.

– VI MÅSTE ha en lösning för Neptunus som just nu är torrlagd. Vi fyllde den med Nissanvatt­en men upplevde att det blev väldigt brunt eftersom det inte finns någon cirkulatio­n. Det såg äckligt ut, säger Lovisa Nilsson, intendent på kulturförv­altningen.

Nästa steg är att undersöka om det kan gå att använda insjövatte­n i Neptunus, som står på Norre torg. Europa och tjuren är i gång, men det kan behövas förbättrin­gar även där.

– Det syns att det är Nissanvatt­en men vattnet rör sig på ett annat sätt. Vi prioritera­r att sätta in sandfilter för att rena vattnet. Vi behöver en långsiktig lösning som fungerar kommande somrar också, menar Lovisa Nilsson.

LAXEN GÅR UPP, eller Tre piss i Nissan som den kallas i folkmun, har tagits ur bruk på obestämd tid. Konstverke­t sprutade vatten rakt ut i Nissan.

– Där används inget vatten alls. Den är inte ens i gång. Tidigare användes dricksvatt­en, men vi valde att stänga av det. Vi arbetar på en lösning med Nissanvatt­en och har diskussion­er med en vvs-firma om pumpar och rening.

Det är osäkert om Neptunus och Laxen går upp kan tas i bruk i sommar.

 ?? Bild: EMMA HASSELGREN/HP ARKIV ?? BRUNT VATTEN. Vatten från Nissan har i vissa fall gått bra – men i Neptunus blev resultatet ”äckligt”, tycker Lovisa Nilsson, kulturförv­altningen.
Bild: EMMA HASSELGREN/HP ARKIV BRUNT VATTEN. Vatten från Nissan har i vissa fall gått bra – men i Neptunus blev resultatet ”äckligt”, tycker Lovisa Nilsson, kulturförv­altningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden