Hallandsposten

Nissan fick välbeväpna­t besök

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

På Tullkammar­kajen stod på fredagsmor­gonen en beväpnad vakt framför en 57 meter lång korvett med stora kanoner. Men det handlar inte om att stoppa de upprepade inbrottsfö­rsöken i Hp-huset. I stället får deltagarna på det nordiska kamrat föreningsm­ötet en inblick iden svenska marinen.

Fartyget som under fredagen besöker Halmstad är HMS Sundsvall, en av fyra korvetter i den så kallade Göteborgsk­lassen. Regnvädret gör den gråa färgen till perfekt kamouflage.

– De byggdes i början av 1990talet för att kunna strida i tre element samtidigt. De är beväpnade för att kunna skjuta mot flygplan, ytfartyg och u-båtar, säger örlogskapt­en Per Lund, som är fartygsche­f.

NÄR HP GÅTT ombord visar han kanontorne­n, ett fram och ett bak, som rymmer en pjäs med kaliber 40 millimeter och en med 57 millimeter.

På sidorna finns hållare för åtta sjömålsrob­otar. Där bak kan de även fälla sjunkbombe­r och skjuta i vägubåtsja­kts torpeder.

–Vi tillhör fjärde sjöstrids flottiljen, så vår hemmabas är Berg a utanför Stockholm. Men nu när vi var ute på övning passade vi på att gå in i Halmstad, säger Per Lund samtidigt som en grupp äldre män går ombord.

Som HP tidigare skrivit är Luftvärnsr­egementet värd när 200 representa­nter för militära kamratföre­ningar i Danmark, Finland, Norge och Sverige under några dagar samlas i Halmstad.

Just den här förmiddage­n är en del av deltagarna på Ängelholms flygmuseum på gamla F 10, medan de andra tittar på HMS Sundsvall. På eftermidda­gen byter de plats.

– Vi ligger kvar här till klockan 17, sedan går vi vidare på nya uppdrag, säger Per Lund och berättar att två av systerskep­pen – Göteborg och Kalmar – ligger i malpåse i Karlskrona.

– PLANEN ÄR ATT de två kvarvarand­e, Sundsvall och Gävle, ska moderniser­as – men beslut är ännu inte taget.

Nu när det inte längre finns några jagare kvar – den sista, HMS Halland, utrangerad­es 1987 – är de 73 meter långa Visby-korvettern­a marinens största stridsfart­yg. Därefter kommer de 57 meter långa Göteborgsk­orvetterna.

Besättning­en består av 35 personer, varav 20 officerare och 15 meniga. Toppfart är 26 knop.

 ?? Bild: ANDERS HOLMER ?? HIMMELSGRÅ­TT FARTYG. HMS Sundsvall är en av fyra korvetter som byggdes i början av 1990-talet. Tillsamman­s med systerfart­yget Gävle väntar hon nu på beslut om moderniser­ing.
Bild: ANDERS HOLMER HIMMELSGRÅ­TT FARTYG. HMS Sundsvall är en av fyra korvetter som byggdes i början av 1990-talet. Tillsamman­s med systerfart­yget Gävle väntar hon nu på beslut om moderniser­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden