Hallandsposten

De flesta rekryterna vågar vägra mucka

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

De 55 första som gjort den nya, frivilliga värnplikte­n på Lv 6 och FMTS hinner knappt mucka förrän de drar på sig grönkläder­na igen. De flesta väljer nämligen att jobba i Försvarsma­kten – däribland Kevin Mild från Halmstad.

Avslutning­sceremonin, med orkester och besök av anhöriga, hålls på gräsplanen inne på Försvarsma­ktens tekniska skola. Beroende på befattning har rekryterna legat inne nio eller elva månader.

2010 muckade de sista värnplikti­ga i Halmstad – och sedan dess är det i stället yrkessolda­ter som utbildats på regementet och flottiljom­rådet.

MEN FÖRRA ÅRET var det dags för inryckning av frivilliga värnplikti­ga – som efter utbildning­en inte måste skriva kontrakt på ett visst antal år – utan bara krigsplace­ras i de nationella insatsstyr­korna.

HP skrev förra sommaren att Lv6 och FMTS hade så svårt att få sökande att inte ens hälften av platserna kunde fyllas.

– Men de vi fick in har varit desto mer motiverade. I princip har vi inte haft några avhopp, annat än några få som fått fysiska skador – och som själva egentligen ville fortsätta, säger r e gement s förvaltare Per Ljungnér på Lv 6.

– Bland de 35 som utbildats hos oss är det bara en som inte fortsätter i Försvarsma­kten, säger överste Anders Svensson, chefför Luftvärnsr­egementet.

Han räknar upp att två ska utbilda sig till reservoffi­cerare, 26 blir kontraktsa­nställda soldater på heltid och sex blir tidvis anställda soldater som rycker in ibland.

Av de 20 som fullgjort frivillig värnplikt vid FMTS anställs tolv som heltidssol­dater och sju som tidvis tjänstgöra­nde.

Bland dem som muckar från Lv 6 finns 24-årige Kevin Mild från Halmstad. När han gått ut barn- och fritidspro­grammet på Sturegymna­siet 2013 gick han en grundlägga­nde militär utbildning i tre månader för att bli placerad i hemvärnet.

– Efter ett tag kände jag att det inte räckte, så nu har jag gått den här längre utbildning­en också, säger han.

– JÄMFÖRT MED FÖRRA gången jag låg inne har tonen nu varit vänligare. Det har mer känts som en arbetsplat­s, där befälen är ens kolleger, säger han och berättar att han nu tagit anställnin­g som luftvärnss­oldat för att jobba med en radar.

I juli är det dags för inryckning av ännu en omgång frivilliga värnplikti­ga på Lv 6 och FMTS. Sommaren 2018 väntar därefter inryck för de pliktsolda­ter som tas ut efter höstens återstarta­de mönstring i Sverige – som är obligatori­sk även för tjejer.

– Lv 6 ska ta in 270 pliktsolda­ter nästa år och FMTS 60, säger överste Anders Svensson.

 ?? Bild: ANDERS HOLMER ?? FORTSÄTTER I GRÖNKLÄDER. ”Min plan är att fortsätta som soldat tills jag är mogen att söka till specialist­officer,” säger Kevin Mild.
Bild: ANDERS HOLMER FORTSÄTTER I GRÖNKLÄDER. ”Min plan är att fortsätta som soldat tills jag är mogen att söka till specialist­officer,” säger Kevin Mild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden