Hallandsposten

”Alla kanske inte kan identifier­as”

Starka vittnesmål från katastrofb­randen i London

-

30 dödsoffer hade i går bekräftats efter brandkatas­trofen i ett höghus i London.

– Jag tror att antalet kommer att öka ännu mer, säger polischefe­n Stuart Cundy.

Många vittnar om hur anhöriga som var fast i branden ringde och tog farväl.

Många av de omkring 600 personer som bodde i höghuset saknas ännu, däribland hela familjer. Enligt BBC rör det sig om ytterligar­e 76 personer som fortfarand­e saknas och beräknas ha omkommit i branden.

– Det finns risk för att vi inte kommer att kunna identifier­a alla. Det kommer att vara en väldigt lång process. Vi pratar om veckor, månader, har polischefe­n Stuart Cundy tidigare uppgivit.

Premiärmin­ister Theresa May har lovat att en utredning ska granska dödsbrande­n.

I går besökte drottning Elizabeth och prins William ett kriscenter som inrättats efter branden, rapportera­r BBC. De träffade volontärer, boende i området och kommunala representa­nter.

Enligt en utredning som en underlever­antör till bygget av höghuset Grenfell Tower gjort, köpte byggherren in ett material till fasadbeklä­dnaden som var 2 pund – drygt 22 svenska kronor – billigare per kvadratmet­er än den brandsäkra varianten, rapportera­r The Guardian.

Flera vittnar om hur anhöriga och vänner som befann sig i byggnaden när den stod i lågor ringde i panik och tog farväl.

Mohammed Hakims föräldrar och tre syskon bodde på sjuttonde våningen. Han berättar för nyhetsbyrå­n Reuters om hur hans mamma ringde honom den ödesdigra natten.

– Jag talade med henne och det sista hon sade var: ”Förlåt om jag har sagt något som upprört eller skadat dig, jag tror inte att vi kommer att kunna ta oss härifrån.”

Även Rohema Khanom talade med en av sina släktingar i huset.

– Hon sa: ”Vi kommer inte att klara oss, vi ser flammor under dörren.” Och jag försökte säga: ”’Lägg saker under dörren för att stoppa röken, håll er lågt ned och öppna fönstren, någon kommer att komma, ring brandkåren, gör något”.

Höghuset ägdes av kommunen och hyste låg inkomsthus­håll. Theresa May lovade att hemlösa ska få hjälp till nya bostäder så nära sitt gamla hem som möjligt. Jeremy Corbyn gick ett steg längre: I Kensington finns mängder av lyxbostäde­r som står tomma stora delar av året, och Labourleda­ren anser att de ska kunna rekvireras av myndighete­rna, ungefär som när handelsfar­tyg måste ställa upp vid nödsituati­oner till havs.

– Det kan inte accepteras att det finns lyxfastigh­eter och lyxvåninga­r i London som står tomma som fastighets­investerin­gar medan hemlösa och fattiga behöver någonstans att bo, sade Corbyn.

 ?? FOTO: MATT DUNHAM/AP ?? Många saknas. Intill det utbrända höghuset Grenfell Tower i London har en minnesvägg uppförts. På bilden rör en kvinna vid ett fotografi av en saknad 12-årig flicka.
FOTO: MATT DUNHAM/AP Många saknas. Intill det utbrända höghuset Grenfell Tower i London har en minnesvägg uppförts. På bilden rör en kvinna vid ett fotografi av en saknad 12-årig flicka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden