Hallandsposten

”Kohl var en politisk gigant”

-

Tysklands förre förbundska­nsler Helmut Kohl har avlidit. Han dog i sitt hem i Ludwigshaf­en vid en ålder av 87 år, skriver tyska tidningen Bild.

Kohl var förbundska­nsler åren 1982–1998 och var den som suttit längst på posten.

Den före detta partiledar­en förkristde­mokratiska C DU blev den som tog Tyskland genom återföreni­ngen mellan öst och väst. Bara 19 dagar efter DDR:S kollaps den 9 november 1989 överraskad­e han världen med ett tio punkters program för Tysklands återföreni­ng. Den 3 oktober 1990 var det förverklig­at, välsignat av omvärlden och det fanns åter bara en tysk stat.

Men hade inte historiens mantel den hösten materialis­erats i form av kommunisme­ns sammanbrot­t är det osäkert om han fått det eftermäle han erövrade. Efter sju års Kohlregeri­ng 1989 tyckte inte bara allt fler väljare utan också många kristdemok­ratiska politiker och partimedle­mmar att politiken gått i stå och att det kunde vara dags för någon annan att ta över.

Carl Bildt var statsminis­ter i Sverige 199194, då Kohl ledde Tyskland.

”Helmut Kohl var en politisk gigant, en europeisk visionär och en sann statsman. Han enade Tyskland och formade dagens EU”, skrev Bildt på Twitter.

USA:S tidigare president George Bush den äldre skrev i kommentar till den tyske förbundska­nslerns borgång att Kohl ”var en av efterkrigs­tidens största ledare”, rapportera­r nyhetsbyrå­n

 ?? FOTO: MICHAEL SOHN/AP ?? Helmut Kohl 2012.
FOTO: MICHAEL SOHN/AP Helmut Kohl 2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden