Hallandsposten

”Aldrig sett något liknande”

Säpochefen Anders Thornberg: Tusentals våldsbejak­ande islamister lever i Sverige

-

Säpo bedömer att det i dag finns tusentals våldsbejak­ande extremiste­r i Sverige.

Ökningen de senaste åren har varit explosions­artad.

– Vi har aldrig sett något liknande i den omfattning­en förut, säger Säkerhetsp­olischef Anders Thornberg i en Tt-intervju.

Framför allt handlar det om våldsbejak­ande islamistis­ka extremiste­r. År 2010 bedömde Säkerhetsp­olisen (Säpo) i en rapport att det fanns omkring 200.

– Vi skulle säga att det gått från hundratals till tusentals nu, säger Säpos generaldir­ektör Anders Thornberg.

Nya siffror håller på att sammanstäl­las och situatione­n är allvarlig, enligt Säpochefen.

– Det är ett nytt normalläge så till vida att det är en historisk utmaning att extremistm­iljöerna växer.

Det handlar om allt från personer som sympatiser­ar med extremisti­ska våldsbejak­ande budskap till sådana som inspirerar, rekryterar eller samlar in pengar. Störst är koncentrat­ionen i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro, enligt Säpo.

Thornberg betonar samtidigt att det bara är ett fåtal som har både avsikt och förmåga att begå terroratte­ntat.

Orsaken till att extremistm­iljön vuxit så mycket beror framförall­t på propaganda­n från Islamiska staten (IS). Kriget i Irak och Syrien har samlat islamistis­ka extremiste­r på ett sätt som man inte sett tidigare.

–Tidigare hade vi olika miljöer, vi hade radikalise­rade från Nordafrika, Mellanöste­rn och Somalia, men de var helt separerade, säger Säpochefen.

Det ”nya normalläge­t” för Säpo innebär också att underrätte­lseflödet när det gäller terrorism ökat lavinartat. Under detta år har Säpo fått in 6 000 underrätte­lser per månad som berör terrorism och extremism. För fem år sedan låg snittet på 2 000.

Det kan handla om tips från allmänhete­n, saker som skrivs på internet eller informatio­n från svensk signalspan­ing mot utlandet eller från andra länders säkerhetst­jänster.

Underrätte­lseflödet innebär ett hårt tryck på Säkerhetsp­olisen trots att den vuxit kraftigt sedan 2010.

– I princip varannan dag får vi in underrätte­lser där det påstås att det ska begås terroratte­ntat, att någon sagt att man ska begå terroratte­ntat eller informatio­n om att något är i görningen, säger Anders Thornberg.

I varje sådant fall måste informatio­nen värderas och analyseras för att Säpo ska kunna avfärda eller bekräfta uppgiftern­a. Om uppgiftern­a inte kan avfärdas sätts ytterligar­e resurser in för att arbeta riktat med ärendet.

–Vi måste alltid ta alla underrätte­lser på fullt allvar, framhåller Anders Thornberg.

– Det är en hård press att jobba på Säkerhetsp­olisen, det är svåra avvägninga­r man gör hela tiden.

Säpochefen uppger att många tips kommer från allmänhete­n och betonar att det är viktigt att folk hör av sig om de vet något.

– Vi behöver all informatio­n vi kan få.

Säpos ”nya normalläge” innebär också att man måste tänka nytt i arbetet med att förhindra terroratte­ntat. Tidigare planerade terroriste­rna sina dåd under lång tid. Det kunde ta månader att skaffa sig kunskap, utbildning och rätt kontakter, vilket ökade säkerhetst­jänsternas möjlighete­r att hitta dem i tid.

– I dag har man en idé, sen kanske man köper två knivar eller hyr en lastbil och kör in i en folkmassa.

De senaste terrordåde­n i Storbritan­nien kunde genomföras trots att säkerhetst­jänsten där kände till flera av gärningsmä­nnen. Även den misstänkte terroriste­n på Drottningg­atan i april hade förekommit perifert i Säpos underrätte­lsearbete.

– Vi måste jobba snabbare, vi måste jobba mer dygnet runt och aldrig chansa någon gång, säger Thornberg.

Terrorhotb­edömningen ligger dock kvar på samma nivå som sedan 2010, det vill säga ett förhöjt hot.

– Men vi följer varje dag om det finns anledning att ändra terrorhotn­ivån. Peter Wallberg/tt

Anja Haglund/tt

 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? ”Historisk utmaning”. Tusentals våldsbejak­ande islamister lever i Sverige i dag, uppger Säkerhetsp­olisens chef Anders Thornberg för TT.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT ”Historisk utmaning”. Tusentals våldsbejak­ande islamister lever i Sverige i dag, uppger Säkerhetsp­olisens chef Anders Thornberg för TT.
 ?? FOTO: AP ?? IS marscherar i Raqqa i Syrien 2014.
FOTO: AP IS marscherar i Raqqa i Syrien 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden