Hallandsposten

Ygeman om extremisme­n: ”Oroväckand­e”

-

Inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) svarar på frågor om den växande extremistm­iljön.

Hur oroande är det att extremismm­iljöerna växer så kraftigt, framförall­t den islamistis­ka?

– Det är oroväckand­e och det är också bakgrunden till att regeringen de senaste åren vidtagit ett antal kraftfulla åtgärder, säger Ygeman. Hur väntad är den här ökningen?

– Det här är väl framförall­t en beskrivnin­g av vad som hänt de senaste åren och det har ju varit känt. Vi har sett en ökning av våldsbejak­ande extremism och en ökning av sympatisör­er i den delen också, framförall­t med utbrottet av Syrienkrig­et, säger Ygeman. Vad säger det här om Sveriges arbete mot radikalise­ring?

– Jag tror att det säger ganska lite. Det här är en utveckling vi sett i ett antal länder i Europa. Däremot visar det ju att det har varit rätt att vidta de åtgärder vi gjort. En permanent centrum mot våldsbejak­ande extremism, att vi utökat budgeten för att arbeta mot våldsbejak­ande extremism, att vi stärkt säkerhetsp­olisens budget nu i tre år, säger Ygeman Säpo talar om ett nytt normalläge. Har Säpo tillräckli­gt med resurser och verktyg?

– Ja, det har de. Och vi har som sagt tillfört bara senaste året 200 miljoner kronor i varaktig nivåhöjnin­g. Vi bedömer fortlöpand­e säkerhetsp­olisens behov av medel och kommer att återkomma i höst med en ny bedömning, säger Ygeman. Säpo uppger att främsta orsaken till ökningen är Islamiska statens propaganda. Vad kan man göra åt det?

– Jag tror att den måste mötas med motbudskap, både på nätet men framförall­t kanske i lokalsamhä­llet, där de här människorn­a finns och vistas och mötas av en motpropaga­nda som är begriplig i deras kontext. Där finns det nog mer att göra, säger Ygeman.

Kan det bli aktuellt med någon typ av censur på nätet mot Is-propaganda?

–Nej, åsikter ska mötas med åsikter, säger Ygeman.

Peter Wallberg/tt

 ??  ?? Anders Ygeman.
Anders Ygeman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden