Hallandsposten

Frisläppt från Nordkorea – hjärnskada­d

-

Vad hände den fängslade amerikanen Otto Warmbier i Nordkorea?

Få tror på Pyongyang som hävdar att 22-åringen ligger i koma på grund av botulism.

Och nu har läkare konstatera­t att den frisläppte Warmbier har omfattande hjärnskado­r.

Sedan 1996 har Nordkorea frihetsber­övat minst 16 amerikaner, inklusive de tre som fortfarand­e är fängslade. De ska ha utsatts för psykisk misshandel i varierande omfattning, men mindre ofta fysisk tortyr.

– Det verkar vara en allmän inställnin­g att inte använda fysiskt våld mot amerikaner, även om de inte verkar ovilliga att använda sig av en psykologis­k taktik. Med Warmbier tycks situatione­n inte ha gått som beräknat, säger Robert R. King, amerikansk Ud-anställd som jobbade med fallet fram till sin pension i januari, till The New York Times.

22-årige Otto Warmbier landade på amerikansk mark i tisdags, efter det att han frisläppts av ”humanitära skäl”. Hans öde har satt ljuset på frågan om hur Nordkorea behandlar utlänninga­r som frihetsber­övas i det slutna landet.

Från Warmbier kommer inga svar. Hans ögon är öppna och blinkar spontant – men han talar inte, visar inga tecken på att vara medveten om sin omgivning och reagerar inte på uppmaninga­r, enligt läkare som undersökt honom. De har inte hittat några tecken på botulism – en sjukdom orsakad av förgiftnin­g – vilket är Pyongyangs förklaring till koman, men däremot omfattande förluster av hjärnvävna­d.

Warmbier dömdes till 15 års straffarbe­te sedan han anklagats för att ha försökt att stjäla en propaganda­flagga under en gruppresa i början av 2016. Han uppges ha fallit i koma i mars samma år – men det var bara för omkring en vecka sedan som hans familj fick veta att sonen låg i koma. (TT)

 ?? FOTO: SAM GREENE/AP ?? Otto Warmbier bärs av ett flygplan i Cincinnati i USA tidigare i veckan.
FOTO: SAM GREENE/AP Otto Warmbier bärs av ett flygplan i Cincinnati i USA tidigare i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden