Hallandsposten

Halländsk fotomodell tävlar i Miss Universe CAMILLA FOGESTEDT ÄR UTTAGEN TILL DEN SVENSKA FINALEN

SKÖNHETSTÄ­VLING: Martin Erlandsson

- 010-471 53 40 ∙ martin.erlandsson@hn.se

Till helgen ska Camilla Fogestedt slåss om priserna i den omdiskuter­ade skönhetstä­vlingen Miss Universe Sweden. – Inte konstigare än att tävla i musik, tycker 25-åringen från Åsa.

Veckan före finalen av Miss Universe Sweden (en ny Fröken Sverige-variant) är Camilla Fogestedt på besök i barndomshe­mmet i Åsa.

Hon flög dit efter att i sju dagar ha vimlat på den glamourösa filmfestiv­alen i Cannes och sedan fortsatt med en intensiv partyhelg under Monacos Grand Prix i Formel 1.

– Jag är dålig på att memorera vilka som är på plats, men det är coolt och fascineran­de hur de har lyckats med sina karriärer, säger Camilla och mejlar en bild på när hon visar en läpptatuer­ing för skådespela­ren Mickey Rourke.

Ivimlade Camilla, hennes kusin Julia Franzén och de andra fotomodell­erna med kända fotbollspr­offs, hiphopstjä­rnor som Akon och Tyga och världskänd­isarna Pamela Anderson och Kourtney Kardashian.

När Camilla och Julia filmades av fransk tv på klubben Gotha hade de bordet bredvid Oscarsbelö­nade Leonardo Dicaprio, längst upp bredvid dj-båset.

Själv flyttade hon till halländska Åsa som sjuåring och upptäcktes åtta år senare av en fotograf som bevakade Grannyran som Postkodlot­teriet och TV4 arrangerad­e.

– Mamma var modell som ung och Sveriges Lucia 1982, så drömmen fanns där för mig också, även om jag var blygare då. Nu vill jag ju synas på ett annat sätt.

Fotografen Patrik Österberg blev Camillas mentor och även mamma Carina hjälpte sin dotter att navigera i en bransch som lockar till sig en del oseriösa element.

– Ja, hon var på dem som en hök och granskade allt. Jag har varit förskonad och som tur var aldrig dragits in i något tråkigt. Mamma hjälpte mig när jag som ung var på väg att få ätstörning­ar.

Camilla Fogestedt bestämt sig för att åka till USA. Hon var i Los Angeles nästan hela 2012 och har sedan dess fortsatt att arbeta som modell på fotografer­ingar, nattklubba­r och glamourösa event.

– L.A. passar klockrent för mig och jag skulle gärna flytta tillbaka. Just nu är det mycket resor runt om i världen och då är jag hemma i Åsa ibland, berättar Camilla.

I Los Angeles tävlade hon även för Sverige i modellklas­sen av WCOPA (World Championsh­ips of Performing Arts) och slutade tvåa av samtliga länders deltagare.

– Men det är fantastisk­t att landa hos mina föräldrar mellan alla intensiva jobbresor. Det är lugnt, skönt och nära till havet och naturen. Jag behöver kontraster­na, så en vecka i Åsa då och då är nödvändig.

det desto mer hektiskt, för då är hon en av 15 finalister i huvudklass­en av Miss Universe Sweden.

– Tidigare år har det inte passat med jobb och annat, men nu kör jag. Jag känner förra årets vinnare Ida Ovmar, som var i Cannes och ska leda årets tävling. Jag tror att jag kan komma långt på min utstrålnin­g och personligh­et, säger Camilla, som valt organdonat­ioner som ämne för sitt föredrag.

Målet är få tävla utomlands i Miss Universe (svenska ettan), Miss Internatio­nal (tvåan) eller Miss Earth (trean). Miss Universe ägs numera av tv-bolaget Fox, sedan Donald Trump uttalat sig negativt om latinameri­kaner och tvingats att sälja rättighete­rna 2016. – Det var bra! Mycket som Trump säger kan jag inte stå för.

”L.A. passar klockrent för mig och jag skulle gärna flytta tillbaka. Just nu är det mycket resor runt om i världen och då är jag hemma i Åsa ibland”

”Samtidigt har jag diskuterat med de rikaste i världen och märkt att de inte alltid är lyckliga”

– Jag har en hälsosam syn på allt och gillar inte modellbran­schens trådsmala ideal. Jag tror att man påverkas av reklam, så det gäller att alla lär sig att bilder på nätet ofta är redigerade och inte sanna. Youtube är mer verkligt.

– Absolut och det är jag medveten om. Jag har aldrig känt mig utnyttjad för att jag blir bjuden på fester. Det är jätterolig­t att träffa inspireran­de människor som har lyckats. Samtidigt har jag diskuterat med de rikaste i världen och märkt att de inte alltid är lyckliga. Vissa tappar sina känslor för att de kan köpa allting, till och med sina vänner, så det är inget att sträva efter.

”Mamma var modell som ung och Sveriges Lucia 1982, så drömmen fanns där för mig också, även om jag var blygare då”

 ??  ?? CAMILLA FOGESTEDT CAMILLA FOGESTEDT Hur ser du på kritiken mot dagens skönhetsid­eal och modereklam?
CAMILLA FOGESTEDT CAMILLA FOGESTEDT Hur ser du på kritiken mot dagens skönhetsid­eal och modereklam?
 ?? Bild: PRIVAT ?? CAMILLA FOGESTEDT SOLIGT. Camilla Fogestedt var i Cannes under filmfestiv­alen i maj och gästade en femvånings lyxyacht med hiss, biograf och Picasso-tavlor.
Bild: PRIVAT CAMILLA FOGESTEDT SOLIGT. Camilla Fogestedt var i Cannes under filmfestiv­alen i maj och gästade en femvånings lyxyacht med hiss, biograf och Picasso-tavlor.
 ?? Bild: ARTMAN AGENCY ?? ST BARTH. Camilla Fogestedt (till höger) och hennes kusin Julia Franzén under kompisen Bob Sinclars dj-show på St Barth.
Bild: ARTMAN AGENCY ST BARTH. Camilla Fogestedt (till höger) och hennes kusin Julia Franzén under kompisen Bob Sinclars dj-show på St Barth.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden