Hallandsposten

Wahlqvist brände straff i premiären

FOTBOLL: DÅ BLEV DET OAVGJORT FÖR SVERIGE MOT ENGLAND I U21-EM

- ANDERS WALLIN/TT

Linus Wahlqvist hade chansen att bli U21-landslaget­s store matchhjält­e. Men han brände straffen – och Em-premiären mot England slutade mållöst. – Jag kände mig säker, lite för säker kanske, säger Wahlqvist till Kanal 5.

SVERIGE ENGLAND 0 0

Efter några dagar vid basen i Lublin väntade en nästan tre timmar lång bussresa till Kielce.

Där inledde U21-landslaget och Håkan Ericson, den avgående förbundska­ptenen, sitt äventyr i Polen.

Målsättnin­gen: Försvara Emguldet från Tjeckien 2015.

Resan mot en ny titel var sånär på att få en fin start.

Med tio minuter kvar att spela klev Ben Chilwell in för hårt i duellen med Linus Wahlqvist och domaren Tobias Stieler, Tyskland, ansåg att det var tillräckli­gt hårt för blåsa straff.

– Jag får tacklingen med dobbarna före, solklart, säger Linus Wahlqvist till Kanal 5. Fram klev han själv – och brände. – Jag kände mig säker, lite för säker kanske. Det är sådant som händer. Jag hade hellre satt den, så är det ju, säger Wahlqvist till Kanal 5.

MÅLVAKTEN JORDAN PICKFORD, som i dagarna lämnade Sunderland för spel i Everton, slängde sig åt vänster, fick upp handen och stoppade den 20-årige IFK Norrköping-spelaren från att bli Sveriges store hjälte.

I stället var det Pickford som fick rollen.

Med straffrädd­ningen var det han som ordnade en poäng till England. Matchen? Ja, till slut blev det en ganska svängig historia.

OCH DET VAR England som började bäst. Engelsmänn­en, som i uppbyggnad­sspelet ofta tryckte upp ytterbacka­rna högt och bara stannade med mittbackar­na, var lite överallt. De pressade, stressade och under de första femton minuterna hade engelsmänn­ens intensiva spel resulterat i tre hörnor och två lägen för anfallaren Tammy Abraham. Men Sverige stod pall för trycket. När ”det rullande” U21-landslaget väl började hitta rätt positioner, samtidigt som Englands spel mattades av, fanns ytan som förbundska­pten Håkan Ericson & Co pratade om under dagarna före premiären.

Till slut visade sig en chans. Pawel Cibickis samspel med Gustav Engvall gav Malmö Ff-anfallaren en fin chans från nära håll – men drog då bollen över Jordan Pickfords mål.

I andra halvleken fortsatte Sverige att skapa chanser. Cibickis träffade ribban i 57:e minuten och inhopparen Carlos Strandberg var nära att hitta rätt på några snabba omställnin­gar.

”Vi känner oss besvikna över 0–0. Men det är skönt att känna att vi ändå är med.”

HÅKAN ERICSSON Sveriges förbundska­pten

BÄSTA CHANSEN HADE Linus Wahlqvist – men den brände han.

– Jag har sagt till dem (spelarna) att jag är stolt över attityden. Vi känner oss besvikna över 0–0. Men det är skönt att känna att vi ändå är med. När vi väl får tag i bollen ser vi att vi kan störa även sådan här lag som England. Vi vill spela mer än vad vi gör, men England gör det bra, säger Sveriges förbundska­pten Håkan Ericsson till Kanal 5.

Sveriges nästa match är mot hemmanatio­nen Polen i Lublin på måndag. Fotnot: Sveriges kommande matcher: Polen, i Lublin på måndag, Slovakien, i Lublin på torsdag.

??  ?? CHANSER SAKNADES INTE. Matchen mellan Sverige och England blev svängig , där England började bäst och pressade Sverige de första 15 minuterna, men sedan tog Sverige för sig och skapade flera chanser.