Hallandsposten

Så formas nya Nhllaget från Las Vegas

Svenskarna som kan hamna i Vegas

- GÖRAN SUNDBERG TT

De närmaste dagarna kommer ett nytt Nhl-lag att växa fram. Tre svenska världsmäst­are finns bland de blågula spelare som ryktas kunna hamna i Vegas Golden Knights. Här är vad som gäller när NHL:S 31:a lag, från spelstaden Las Vegas, ska formas.

Det är 17 år sedan NHL senast utökades. Då, till säsongen 2000–01, gjorde Columbus Blue Jackets och Minnesota Wild entré i ligan som då blev 30 klubbar stor.

Nu är det dags för Vegas Golden Knights att bli lag 31.

Natten till den 22 juni kommer Vegas Golden Knights spelartrup­p att offentligg­öras i samband med årliga NHL Awards i Las Vegas.

LAGET FÅR PLOCKA en spelare från varje lag i NHL i en så kallad expansions­draft.

Tre spelare som var med och tog Vm-guld med Tre Kronor i maj ryktas kunna hamna i det nya laget – Marcus Krüger, Chicago, Oscar Lindberg, NY Rangers, och Jonas Brodin, Minnesota.

I kväll klockan 23 är det deadline för de andra Nhl-klubbarna att anmäla till ligan vilka spelare de vill skydda och vilka som ska lämnas tillgängli­ga för Vegas Golden Knights. En lista som blir offentligg­jord i morgon.

Därifrån kommer den nya klubben att ha hundratals spelare att välja mellan.

VEGAS HAR 72 timmar på sig innan de sent på kvällen den 20 juni ska anmäla till NHL vilka val de gjort och kvällen efter – natten till den 22 juni svensk tid – ska allt offentligg­öras.

Organisati­onen i den nya klubben, med general managern George Mcphee (tidigare i Washington) i spetsen, har jobbat hårt för att förbereda sig för expansions­draften. Klubbens scouter har fått varsitt Nhl-lag tilldelat där de följt spelare för spelare, gissat vilka som kommer att bli tillgängli­ga och gjort minst sex låtsasdraf­ter.

– Vi känner till spelarna mycket bättre nu än vi gjorde i september, så det har gjorts förändring­ar på olika positioner. De spelare vi tror kommer att skyddas har också förändrats efter hur de har presterat, säger Mcphee till tidningen Las Vegas Sun.

För Vegas handlar det om att göra smarta, långsiktig­a val så att laget kan utmana om tre-fyra år, men ändå hålla en tillräckli­gt bra nivå direkt.

LAGET HAR TRE spelare under kontrakt i dagsläget. Ryske stjärnan Vadim Sjipatjov, 30, från SKA St Petersburg väntas bli en av toppcentra­rna i laget. De två andra, kanadensis­ke centern Reid Duke, 21, och tjeckiske forwarden Tomas Hyka, 24, förväntas få börja i farmarlage­t Chicago Wolves.

 ?? Arkivbild: JOHN LOCHER ?? PAMPIGT. Las Vegas firade med konfettire­gn när Nhl-lagets namn, Vegas Golden Knights, offentligg­jordes i november. Nu börjar allvaret.
Arkivbild: JOHN LOCHER PAMPIGT. Las Vegas firade med konfettire­gn när Nhl-lagets namn, Vegas Golden Knights, offentligg­jordes i november. Nu börjar allvaret.
 ?? Arkivbild: LUDVIG THUNMAN ?? KAN FLYTTA. En av de spelare som är aktuella för en flytt till Las Vegas är Marcus Krüger som tillhör Chicago.
Arkivbild: LUDVIG THUNMAN KAN FLYTTA. En av de spelare som är aktuella för en flytt till Las Vegas är Marcus Krüger som tillhör Chicago.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden