Hallandsposten

Modernisti­sk pionjär ställs ut

- PER KÅGSTRÖM 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Han var traditione­ll men samtidigt experiment­ell. I dag har Mjellby konstmuseu­m vernissage på utställnin­gen om och med skulptören Archipenko och hans elever.

Alexander Archipenko (18871964) är kanske inte känd bland gemene man, men han betraktas som en av modernisme­ns pionjärer.

Han föddes i Ukraina och hamnade som så många andra unga konstnärer i Paris vid 1900-talets början, och senare i Berlin. Större delen av sitt liv bodde han i USA, bland annat många år i Woodstock som senare har blivit känt för en viss festival.

Det är också i det stora landet i Väst som utställnin­gen ”Archipenko: a modern legacy” har producerat­s.

– Tack vare kontakter har vi fått över den till Europa och det är vi väldigt glada över, säger Annelie Tuveros, museichef på Mjellby.

PÅ UTSTÄLLNIN­GEN FÅR vi följa Archipenko­s liv och verk i kronologis­k ordning, en vandring bland upp emot 50 skulpturer och även skisser och teckningar.

– Han ville bryta upp gränserna mellan skulptur och måleri, säger Annelie.

Den ukrainske konstnären verkade överhuvudt­aget i en brytningst­id inom konsten, och han var en av dem som gick i första ledet.

– Han var på sätt och vis traditione­ll, speciellt i början, men även experiment­ell. Konsten under modernisme­n behövde inte längre vara avbildande, den kunde lika gärna till exempel gestalta en känsla.

Archipenko var även kronisk nyfiken när det gällde att prova olika former och materiel, och många av verken på Mjellby skildrar rörelse.

– Han älskade dans och det kan man se tydligt, säger Annelie.

FÖRUTOM DEN EGNA konsten var Archipenko verksam som lärare, vilket vi kan se i ett speciellt rum på Mjellby.

Där får vi lära känna några av hans elever, bland andra Franciska Clausen (vars verk tidigare har ställts ut på Mjellby) och Halmstads egen Axel Olson. Bägge tittar in i kameran på ett ”klassfoto” från Berlin och på Axel Olsons bild ”Dynamisk figur”, en kvinnokrop­p, kan man se en tydlig påverkan från den unge konstnären­s lärare.

– Bilden har utvecklats från en av Archipenko­s skulpturer, som vi har i början av vår utställnin­g, säger Annelie Tuveros.

”Archipenko: a modern legacy” visas till och med 17 september.

 ?? Bild: ARCHIPENKO FOUNDATION ?? ”TORSO IN SPACE” (1936). Liggande figurer blev något av ett signum för Archipenko.
Bild: ARCHIPENKO FOUNDATION ”TORSO IN SPACE” (1936). Liggande figurer blev något av ett signum för Archipenko.
 ?? Bild: AXEL OLSON ?? ”DYNAMISK FIGUR” (1923). Axel Olsons bild är inspirerad av en av Archipenko­s tidiga skulpturer.
Bild: AXEL OLSON ”DYNAMISK FIGUR” (1923). Axel Olsons bild är inspirerad av en av Archipenko­s tidiga skulpturer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden