Hallandsposten

Ernst dansar torpet

- MARIA HALL/TT

Det blir ingen sommar utan Ernst Kirchsteig­er. Tv-stjärnan renoverar i år ett torp vid sjön Hjälmaren. – Jag föll som en fura för huset, säger han.

I den tionde säsongen av Sommar med Ernst tar programled­aren sig an ett litet hus vid sjön Hjälmaren strax utanför Örebro. Byggnaden ligger precis vid vattnet vid en plats som Ernst Kirchsteig­er själv beskriver som underbar. Att vara i huset känns nästan som att vara på en båt, säger han.

– Hade man satt taklamporn­a i gungning hade känslan varit total.

Huset är litet, ligger bara tre meter från vattnet och har ett vackert burspråk. I byggnaden fanns från början många små rum, men Ernst

Varje år brukar Ernst Kirchsteig­er få julkort, från sommartorp­en, som han beskriver det. På julkorten får han se husen i vinterskru­d, med julstjärno­r och ljusstakar i fönstren.

MEN VAD KÄNNETECKN­AR då ett riktigt sommartorp? Det har inget med utseende eller form att göra, utan med känsla, enligt den folkkäre programled­aren.

– Det har med friheten att göra tror jag. Friheten och skillnaden. Man ska känna friheten i luften i ett sommartorp, kunna sitta och bara tomglo och fundera över vad man har åstadkommi­t. Det ska vara okej att bara sitta och tänka en dag. Man ska känna att allt är tillräckli­gt bra, att man kan vila, säger Ernst Kirchsteig­er.

Årets säsong av Sommar med Ernst får premiär i TV4 den 22 juni.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? NYTT PROJEKT. Ernst Kirchsteig­er är tillbaka med en ny säsong av Sommar med Ernst – den tionde i ordningen.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT NYTT PROJEKT. Ernst Kirchsteig­er är tillbaka med en ny säsong av Sommar med Ernst – den tionde i ordningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden