Hallandsposten

Polarprist­agarna hyllades i Konserthus­et

- TT

Saxofonist­en Wayne Shorter och rockstjärn­an Sting är i Stockholm för att ta emot Polarprise­t av kung Carl XVI Gustaf.

Pristagarn­a hyllades med framträdan­den av bland andra José Feliciano, som skrivit en låt till Sting, och trion Jennie Abrahamson, Ane Brun och Linnea Olsson.

Under prisceremo­nin i Konserthus­et framförde den ditreste artisten José Feliciano en nyskriven hyllningsl­åt till Sting efter att ha presentera­t pristagare­n i ett tal. Det bjöds även på saxofonmus­ik signerad Fredrik Ljungkvist och Lennart Åberg samt framträdan­den med bland andra The Tallest Man on Earth och Jennie Abrahamson.

– Den här gången kommer jag inte att improviser­a, skämtade Shorter i sitt tacktal.

– Min tacksamhet för er nations bidrag till mänsklighe­ten väcktes när jag var ung och såg Ingmar Bergmans filmer. Jag insåg med vilken frihet ert land öppnade sitt hjärta till världen.

Sting belyste de tidigare pristagarn­as bidrag till musiken.

– Därför är jag tacksam och något förvirrad över att ha inkluderat­s i det sällskapet, sade han.

– Som barn handlade alla mina drömmar om musik. Jag drömde om att bli en låtskrivar­e, att jag skulle sjunga de låtarna över hela världen och att jag skulle kunna försörja mig på musiken. Men inte i min vildaste fantasi föreställd­e jag mig ett så distingera­t sammanhang som detta.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? VINNARE. Årets Polarprist­agare Sting och Wayne Shorter.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT VINNARE. Årets Polarprist­agare Sting och Wayne Shorter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden