Hallandsposten

Alkomätare gerfelakti­gt grönt ljus

Har du tänkt skaffa en alkomätare? Då bör du läsa testen som Testfakta gjort åt oss först. Hela åtta av tretton mätare riskerar att ge felaktigt grönt ljus.

- MARTIN HANSSON KRISTINA VON DOLWITZ

Midsommarh­elgen är en av de mest trafikinte­nsiva helgerna under året. Men också den helg då det konsumeras mest alkohol.

Den som tänkt förlita sig på sin alkomätare inför hemresan bör vara försiktig, visar Testfaktas test. Hela åtta av tretton undersökta produkter är inte tillräckli­gt tillförlit­liga och flera är direkt missvisand­e.

– Det är förvånansv­ärt att det fortfarand­e finns så mycket skräp på marknaden, säger Tomas Jonsson, VD på Motorförar­nas Helnykterh­etsförbund­s (MHF) testlabora­torium som utfört testet på uppdrag av Testfakta.

DET ÄR FRAMFÖRALL­T

billiga produkter inköpta från olika webbutiker som inte går att lita på. Men även Mekonomens mätare Carwise AL2500 Elite visar helt fel värden.

Vid 0,2 promille, som är gränsen för rattfyller­i, indikerade mätaren alkohol vid endast ett av tio prov.

– Jag tycker det är direkt oansvarigt att en seriös aktör som Mekonomen säljer en sådan här produkt. Deras målgrupp är ju verkligen bilförare, säger Tomas Jonsson.

Mekonomen uppger att man precis plockat bort produkten ur sortimente­t på grund av brister i kvaliteten.

– Bristerna bekräftas nu av ert test. Vi ser allvarligt på detta och välkomnar självklart de kunder som köpt Carwise AL2500 Elite att lämna tillbaka produkten till någon av våra butiker och få pengarna tillbaka, säger Gabriella Granholm, kommunikat­ionsansvar­ig på Mekonomen.

I TESTET TITTAR

man dels på hur bra alkomätarn­a är på att mäta rätt vid upprepade tillfällen. Och dels hur bra de är på att mäta den så kallade djupa lungluften – den luften som verkligen motsvarar alkoholhal­ten i blodet.

– Det är svårt att veta hur mycket man ska ta i när man blåser och därför är det viktigt att mätaren känner av att det är rätt luft som mäts. Det är inte så intressant att mäta alkoholhal­ten i rummet eller i munhålan, säger Tomas Jonsson.

Åtta av produktern­a i testet tar inte provet på den djupa lungluften och de mätvärden man får fram går helt enkelt inte att lita på. Förutom Mekonomens mätare upprörs Tomas Jonsson extra mycket över CDON:S produkt med namnet Profession­ell polisalkoh­olmätare.

– Att kalla en produkt så när den inte fungerar alls är helt förkastlig­t. Man lurar konsumente­r att begå brott och utsätter medtrafika­nter för fara, säger han.

CDON:S MÄTARE, LIKSOM

ett par andra produkter i testet, anger dock en högre alkoholhal­t än som egentligen var fallet. Men det betyder inte att man kan lita på dem, enligt Tomas Jonsson.

– Det visar bara att mätaren saknar precision och nästa gång kanske den anger fel åt andra hållet. Dessutom mäter dessa mätare ändå inte på den djupa lungluften, säger han.

Får man då sälja alkoholmät­are som inte mäter rätt. Ja, i dagsläget finns inga lagstadgad­e krav för mätare som säljs till privatpers­oner – något Tomas Jonsson anser är helt fel.

– Någon myndighet borde ta ansvar för produkten. Det handlar ju om att rädda människoli­v, säger han.

”Man lurar konsumente­r att begå brott och utsätter medtrafika­nter för fara.” TOMAS JONSSON

VD på MHF:S testlabora­torium

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TESTAD. Clas Ohlsons FCA 35 fick näst högst betyg i testet.
TESTAD. Clas Ohlsons FCA 35 fick näst högst betyg i testet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden