Hallandsposten

Integratio­n i fokus för årets akademipri­s

- Ie@hallandspo­sten.se

Hallands Akademi har tillkännag­ivit årets pristagare, som i år är verksamma inom arbete för integratio­n, filmskapan­de och osttillver­kning.

Varje år delar Hallands Akademi ut pris till förtjänta hallänning­ar på sammanlagt 200 000 kronor.

HALLANDS STORA Akademipri­s går till Birgitta Notlöf för hennes skapande av Livstycket, ett kunskapsoc­h designcent­rum för invandrark­vinnor i Tensta, som fått stor uppmärksam­het både i Sverige och internatio­nellt. Verksamhet­en har som mål att ge invandrar- och flyktingkv­innor bättre möjlighete­r till utbildning och delaktighe­t i samhället.

– Integratio­nen tror jag är den fråga som kommer att avgöra världens framtid och därför är det viktigaste för mig att den får utrymme, säger Birgitta Notlöf, som är född i Halmstad och regelbunde­t återvänder hit.

– Jag känner att jag har en stark förankring här. Därför betyder detta mycket och jag är väldigt stolt över mitt pris, fortsätter hon.

Ingmarie Müller-uri får Hallands Akademis Bertebospr­is, för hennes framgångsr­ika satsning på egen osttillver­kning vid Skottorps slott och mejeri.

– Jag är både glad och överrumpla­d över priset, men hoppas att det kan bidra till att vi börjar äta mer närproduce­rad ost, med god smak och utan tillsatser, men även att fler vågar ta tag i sina drömmar, säger hon.

PRISTAGARN­A TILL OLOF von Dalinprise­t, dokumentär­filmarna Jimi Vall Peterson och Johanna Andersson, är också mycket glada över uppmärksam­heten och kan tack vare priset satsa mer på egna filmprojek­t.

– Det kan vara tufft att jobba ensam i filmbransc­hen, men vårt samarbete har visat sig vara ett vinnande koncept. Nu hoppas vi kunna nå ut ännu bättre med det vi gör.

INGRID EKSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden